İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümleri üzerine yapılan inceleme sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1,8 milyon TL para cezası uyguladı. Belediyeye ait iki atık su arıtma tesisinin çevre standartlarını aştığı ve kirli suyu Körfez'e bıraktığı belirlendi. Ayrıca, sorumlu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
İnceleme ve Tespitler
Bakanlık, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümleri üzerine bir dizi inceleme gerçekleştirdi. Bakanlığa bağlı uzman ekipler ve Mobil Su ve Atıksu Laboratuvarı, 22 ve 23 Ağustos tarihlerinde bölgede çalışma yaptı. Ekipler, körfeze dökülen dereler ve atık su arıtma tesislerinin çıkışlarından numuneler alarak kirliliğin karasal kaynaklı olup olmadığını belirledi. Yapılan analizler sonucunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri'nin çevre mevzuatına uygun olmayan kirli suları Körfez'e bıraktığı ortaya çıktı. Bu nedenle İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'ne (İZSU) 1 milyon 858 bin 610 TL idari ceza uygulandı.
Amonyak ve Oksijen Seviyeleri
Bakanlık ekiplerinin ön incelemesinde, İzmir Körfezi'nde amonyak seviyesinin olması gerekenin 50 katına kadar çıktığı saptandı. Körfezdeki oksijen seviyelerinin ise 6 miligram/litre olması gerekirken, 1,8 miligram/litreye ve bazı bölgelerde sıfıra düştüğü belirlendi. Bu düşük oksijen seviyeleri nedeniyle balıkların öldüğü kaydedildi. Ayrıca, 9 Eylül’de Karşıyaka ilçesi Aksoy Mahallesi civarında deniz suyu renginin yeşil ve kahverengiye dönmesi ve çok sayıda ölü balığın yüzeye çıkması gözlemlendi.