İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümlerinin ardından şimdi de Karşıyaka ve Balçova sahil şeridinde deniz yosunu yoğunluğu dikkat çekiyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, körfezde görülen bu yeni çevre sorununun deniz ekosistemine ciddi zararlar verebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Körfezde Yosun Türleri Çoğalıyor
Mavişehir ve İnciraltı sahillerinde kıyıdan 5-10 metre açıkta yosun tabakalarının oluştuğunu belirten Tanrıkul, bu yosunların genellikle "deniz marulu" olarak bilinen türlerden farklı olduğunu vurguladı. Cladophora ve Enteromorpha cinsine ait bu yosunların, sudaki nitrojen ve fosfor seviyelerinin artışıyla yoğunlaştığını kaydeden Tanrıkul, "Evsel ve sanayi atıklarının körfeze karışması yosunların üremesine elverişli bir ortam sunuyor" dedi.
Ekosistemi Tehdit Eden Yosun Adacıkları
Körfezde görülen yosun kitlesinin yalnızca kıyılarla sınırlı kalmadığını ifade eden Tanrıkul, denizin ortasında bile yüzen yosun adacıklarının gözlemlendiğini söyledi. Bu yosun türlerinin, yüzeyi kaplayarak güneş ışığının suya nüfuz etmesini engellediğini ve bu durumun sudaki oksijen miktarını düşürdüğünü belirtti.
"Bu yosunlar, bir süre sonra suyun dibine çöküyor ve oradaki balık yumurtaları, yengeçler gibi deniz canlılarının üzerini tabaka gibi kaplayarak yaşamlarını tehlikeye atıyor. Aynı zamanda dipte de üreyerek hem yukarıdan aşağıya hem de aşağıdan yukarıya sürekli bir döngü yaratıyorlar" diye konuştu.
Kötü Koku ve Yeni Çevre Sorunları Kapıda
Prof. Dr. Tanrıkul, yosunların dokusunun deniz maruluna göre daha sert olduğunu ve kolayca çürümediğine dikkat çekti. Körfezin kirliliğinin her geçen gün arttığını ve iklim koşulları değişmediği sürece bu kirliliğin devam edeceğini ifade eden Tanrıkul, şu uyarılarda bulundu:
"Şu an balık ölümleri durdu ama bunun durmasının nedeni sıcaklıkların düşmesine bağlı, başka bir nedeni yok. Balık ölümleri durdu, başka çevre felaketlerine neden olabilecek yosunlar artıyor. Bu yosunlar hem doğal yaşamı sınırlayacak, zarar verecek hem de bir süre sonra kokuya neden olacak, çünkü bunlar çürümeye başlayacaklar. Bunların temizlenmesi gerekiyor. Denizin üzerindeki, kıyıdaki yosunların kesinlikle toparlanıp bölgelerden uzaklaştırılması gerekiyor."