Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Dinçer, İzmir Körfezi’nde yaşanan kirliliğin altyapı eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.  

Dinçer, "On yılı aşkın süredir Çiğli Arıtma Tesisi’nden yeterince arıtılmadan deşarj edilen sular, körfezdeki kirliliği artırıyor" şeklinde konuştu. 

Hatay'da Kontrolden Çıkan Araç, İş Yerlerine Zarar Verdi Hatay'da Kontrolden Çıkan Araç, İş Yerlerine Zarar Verdi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından yapılan açıklamaya göre, İzmir Balıkçılık Çalışma Grubu'nun 34’üncü toplantısı, İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Prof. Dr. Tolga Dinçer, körfezdeki balık ölümleri ve kirlilikle ilgili sunumunda önemli detaylar paylaştı. 

Dinçer, iç körfezdeki su sirkülasyonunun yetersiz olmasının, yaz aylarında suların fazla ısınmasına yol açtığını, bu durumun da körfezin ekosistemini olumsuz etkilediğini vurguladı. 

Izmir Körfezi-1

Dinçer, bölgedeki altyapı sorunlarının nüfus artışıyla daha da büyüdüğüne dikkat çekerek, "2000 yılında başlatılan Büyük Kanal Projesi, ilk başta körfezin ekosistemini iyileştirmiş olsa da, artan nüfusla birlikte altyapı yetersizliği yeniden sorun yaratmaya başladı. Son 10 yılda, Çiğli Arıtma Tesisi’nden tam anlamıyla arıtılmamış suların körfeze boşaltıldığı, uydu görüntüleri ve yapılan gözlemlerle ortaya konuldu" dedi. 

Körfezde yüksek seviyelerde besleyici maddeler bulunmasının alg çoğalmasını hızlandırdığını ifade eden Dinçer, "Yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda, balık örneklerinde hastalık yapabilecek herhangi bir bakteriyel ya da parazitik bulguya rastlanmadı" açıklamasında bulundu. 

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan ise, İzmir Körfezi’nin 1979 yılından bu yana balık avcılığına kapalı olduğunu hatırlatarak, balıkçılık faaliyetlerinin daha çok açık deniz avcılığına dayandığını, bu nedenle tüketici sağlığının tehdit altında olmadığını belirtti.  

Çakan, "Balıkların kaynağının yasal düzenlemelere uygun olması önemli. Kökeni belirsiz balıkların satışı yasaklanmış durumda" ifadelerini kullandı. 

Toplantıya, balıkçılık sektörüyle ilgili kurumların ve kuruluşların temsilcileri de katıldı.

Kaynak: AA