Kansai Uluslararası Havalimanı, 4 Eylül 1994 tarihinde hizmete açılan ve Osaka'nın güneybatısında, Osaka Körfezi'ndeki iki yapay ada üzerine inşa edilmiş özel bir tesistir. Şehrin mevcut havaalanı çok küçüktü ve bu da bölgenin ticaret fırsatlarını Tokyo'ya kaptırmasına neden oluyordu. Arazi yapısı ve yerleşim alanlarının varlığı nedeniyle Osaka'daki mevcut havaalanını genişletmek için neredeyse hiç yer olmadığından, mühendisler denize doğru baktılar.

Arazinin denizden geri kazanılması 1987'de başladı. Killi deniz yatağının üzerine kum döşenerek ve kuru ve yoğun bir temel oluşturmak için her biri yaklaşık 16 inç çapında, kumla doldurulmuş 2,2 milyon dikey boru döşenerek başladı. Havaalanının ilk yarısı, bir pistin bir ada üzerinde olması, 1994 yılında faaliyete geçti ve ikinci bir pist 2007 yılında ikinci bir yapay adada açıldı. Su üzerindeki bir köprü, havaalanını Osaka'nın Rinku Kasabasına bağladı. Proje yaklaşık 20 milyar dolara mal oldu ve 50 yıl boyunca deniz seviyesinden 13 feet (3,9 metre) yükseklikte sabit bir çöküntü oluşması bekleniyordu.

Japonya'nın Milyarlarca Dolarlık Yüzen Havaalanı Neden Batıyor Görsel 1

Kansai Havaalanı Neden Denize Batıyor?

Kansai Havaalanı beklenen çökme gidişatını takip etmedi ve yalnızca altı yıl içinde kritik eşiğe ulaştı. 148 milyon dolarlık deniz duvarı, su altında kalma süresinin uzatılmasına pek yardımcı olmadı. Havaalanının temel sorunu ve hızla sular altında kalmasının nedeni, değişken temeldir.

Havaalanının altına yerleştirilen hidrolik krikolara bağlı dokuz yüz destek kolonu, yerleştirme sürecini düzenliyor. Batma hızını yavaşlatma girişimleri arasında hidrolik sistemlerin altına ilave demir plakalar yerleştirilmesi de vardı ancak sonuç alınamadı. Havaalanı suya batmaya devam edecek ve yüzyıllar boyunca da batmaya devam edecek. Mühendisleri endişelendiren sadece batmanın hızı değil, aynı zamanda bunun ne kadar dengesiz bir şekilde meydana geldiğidir. Mühendisler eğimi hesaplamak ve hidroliği buna göre ayarlamak için 900 destek kolonunun her birindeki ölçüm cihazlarına başvuruyor.

Kansai Havaalanı aynı zamanda doğal afetlerin ve okyanus fırtınalarının da insafına kalmıştır. Havaalanı 1995 yılında Büyük Hanshin depremine maruz kaldı ve 2018 yılında tayfun nedeniyle deniz suyu piste döküldü. Yapı, tamamlanmasından bu yana 38 feet (11 metre) battı ve uzmanlar, 2050'li yıllarda deniz seviyesinin altına düşebileceğini tahmin ediyor.

Alman Halkı İsrail'e Silah Teslimatına Dur Dedi! Alman Halkı İsrail'e Silah Teslimatına Dur Dedi!

Japonya'nın Batan Havaalanını Osaka İçin Bu Kadar Önemli Kılan Ne?

Faaliyete geçtiği günden bu yana Kansai Uluslararası Havaalanı, Osaka bölgesi için bir seyahat ve ticaret merkezi haline geldi. Havaalanının amacı, mevcut Osaka havaalanında yer olmaması nedeniyle Tokyo'ya yönlendirilen ticaret fırsatlarını çekmekti. Havaalanı artık Nippon Airways, Japan Airlines ve Nippon Cargo Airlines gibi büyük Asya havayolları için kritik bir durak görevi görüyor. Yıllık 20 milyondan fazla ziyaretçisiyle Kansai Havalimanı, Asya'nın en yoğun havalimanları arasında yer alıyor.

Osaka'nın Japonya'nın üçüncü büyük şehri olması Kansai Havalimanı'nın sular altında kalması sorununu daha da güçlendiriyor. Batmasının öngörülemeyen doğası, kaçınılmaz olanı ertelemeye yönelik destek çalışmalarını engelliyor. Pek çok uzmanın havalimanının 2056 yılına kadar deniz seviyesinin altında olacağını öngörmesi nedeniyle Japonya'nın bu ikonik yapıyı kurtarmak için zamana karşı bir yarışı var.

Muhabir: Sibel Bay