Yaklaşık 7 bin 854 hektar alanda gerçekleştirilen etütler, deprem üretme potansiyeli bulunmayan bölgelerin yapılaşmaya uygun olduğunu ortaya koydu.

Bakan Kurum, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından, üniversitelerden bilim insanlarının öncülüğünde 11 ilde geniş çaplı etüt çalışmalarının yürütüldüğünü açıkladı.

İstanbul'da Barajlardaki Doluluk Oranı Yeniden Yükseliyor İstanbul'da Barajlardaki Doluluk Oranı Yeniden Yükseliyor

Onikişubat ilçesinde yapılan saha çalışmalarının, fay hatlarının detaylı incelenmesini içerdiği belirtilirken, bilim insanları tarafından alınan numunelerin ise, daha kapsamlı analizler için Londra'daki bir laboratuvara gönderildiği ifade edildi.

Mikrobölgeleme Etüt Raporu Hazırlandı

Kahramanmaraş Mikrobölgeleme Etüt Raporu, yapılan bilimsel tespitler doğrultusunda hazırlandı. Bakan Kurum, raporun sonuçlarının yerleşime uygunluk durumlarını net bir şekilde belirlediğini vurguladı. “Deprem üretme potansiyeli bulunmayan alanları 'önlemli alan' olarak yeniden tanımladık” diyen Bakan Kurum, bu alanlarda yapılaşma için gerekli tedbirlerin alınabileceğini belirtti.

Bununla birlikte, Afşar Mahallesi'nden başlayarak Hayrullah Mahallesi'ndeki stadyum civarına kadar uzanan fay zonlarında ise deprem üretme riskinin bulunduğunu, bu bölgede yapılaşmanın gerçekleştirilmeyeceğini ifade etti.

İmar Planı Revizyonları ve Konut Teslimleri

Bakan Kurum, elde edilen sonuçlar ışığında belediyelerin imar planlarını revize etmesi gerektiğini dile getirerek, “Yıl sonuna kadar 32 bin 255 yeni konutun hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor” dedi. Kahramanmaraş'ta şu anda 20 bin 764 ev ve iş yerinin teslim edildiği, 45 bin 347 konut ve iş yerinin inşasının sürdüğü bilgisi de paylaşıldı.

Kaynak: AA