Kahramanmaraş, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve "asrın felaketi" olarak adlandırılan depremlerden sonra balıkçılık sektöründe önemli bir toparlanma sürecine girdi. Depremler sonucunda zarar gören tesislerini yeniden hayata geçiren balık üreticileri, 54 ülkeye balık ihraç ederek kentin ekonomisine katkıda bulunmayı sürdürüyor.
6 Bin Ton Alabalık Almanya ve Rusya’ya Gönderildi
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sağladığı destekler sayesinde, Kahramanmaraşlı balıkçılar geçen yıl 10 bin ton alabalık ve 80 milyon balık yavrusu üretmeyi başardı. Su kaynakları açısından zengin olan şehirde, balık çiftlikleri barajlarda kurulmuş olup, bu yılın ilk dokuz ayında Almanya ve Rusya gibi ülkelerle birlikte toplamda 6 bin ton alabalık ihraç edildi. Bu ihracat, şehre 30 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı.
"Kahramanmaraş, Balıkçılıkta Önemli Bir Merkez Olmayı Sürdürüyor"
Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, deprem sonrası sağlanan desteklerle üretimin devam ettiğini belirtti. Bilir, “Kahramanmaraş, deniz olmasa da balıkçılıkta önemli bir merkez olmayı sürdürüyor. Şu an müdürlüğümüze kayıtlı 68 işletme mevcut ve bu işletmeler yıllık toplamda 17 bin 500 ton üretim gerçekleştiriyor. İhraç edilen miktar 6 bin tonken, kalan kısmı iç tüketimde kullanılıyor” diye konuştu.
Kahramanmaraş Balıkçılığında Hedef Büyüyor
Kahramanmaraş’ın, su ürünleri işleme tesisi kapasitesi açısından Türkiye’de birinci, Avrupa’da ise üçüncü sırada yer aldığını vurgulayan Bilir, 2025 yılı için üretim hedeflerinin 20 bin ton olduğunu da sözlerine ekledi.