Geçmişten günümüze kadar uzanan bir geçmişe sahip olan kahve kültürü, birçok toplumda farklı kahve çeşitlerinin tüketimiyle varlığını sürdürüyor.
Kişiler, günün farklı saatlerinde zamana önem vermeksizin kahve içiyor olsa da kahve tüketiminde de önerilen bazı zaman dilimleri bulunuyor.
Uzmanlar, özellikle sabah aç karnına kahve tüketenlere önemli uyarılarda bulunuyor. Aç karnına tüketilen kahvenin sinirlilik durumuna, mide rahatsızlıklarına ve uykusuzluğa neden olabileceği belirtiliyor. Ayrıca yapılan bazı çalışmalar, sabah aç karnına içilen kahvelerin çarpıntı yapabileceğini ortaya koyuyor.
Kahvenin demir bağlama kapasitesinin oldukça yüksek olması, yemeklerden hemen sonra tüketilmemesi gerektiğini de gösteriyor. Yemeklerden hemen sonra tüketilen kahve mineral eksikliğine neden olabiliyor. Kahve tüketimi için yemekten sonra en az 1 saat beklemek gerekiyor.
Kahve Hangi Saatte Tüketilmeli?
Kahvenin kahvaltıdan sonra ( 08.00-09.00), (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde tüketilmesi öneriliyor.
Bu saatlerde yani kortizol seviyesinin en üst seviyeye çıkmasından kaynaklı olarak kortizon piki ile içilen kahveler, vücutta hormonal dengeye zarar verebiliyor.
Kahve tüketimini dengeli tutmak, sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçası olarak değerlendiriliyor.