Aile mesleği aşçılık olan Çetinöz ailesi Bolu Mengenli. İnönü ailesinin sofrasını donatan bu ailenin üyelerinden Serkan Çetinöz, Kamu Aşçıları Derneği Başkanı olarak mesleğin sivil toplum ayağında da önemli çalışmalar yürütüyor.

Mansur Yavaş’a ‘Yeşil Enerji Ödülü’ Mansur Yavaş’a ‘Yeşil Enerji Ödülü’

Kamu Aşçıları Derneği Başkanı ve aşçı Serkan Çetinöz 25 yıldır devlet memuru olarak geçimini sürdürüyor. 10 yaşından itibaren aşçılık yapan Çetinöz aşçılık meslek lisesi ve aşçılık meslek yüksekokulu mezunu. Çetinöz, aşçılık mesleğinin kamuda değer görmediğini söylüyor ve en düşük devlet memuru maaşı aldığını dile getiriyor.

Serkan Çetinöz, yaptığı açıklamada dedelerinden kendisine miras kalan aşçılık mesleğini "hayatım" sözcüğüyle tanımladığını ifade ederek yemek yapmanın kendisini maaş olarak tatmin olmasa da çok heyecanlandırdığını belirtti.

Çetinöz; "Kamu kuruluşunda bu biraz zor oluyor ama bazı protokollerde tabii ki heyecanlanıyorsun. Az önce de söyledim yemek yapmak sadece insanların karnını doyurmak değildir, sağlıklı beslenmesini de sağlamaktır bu nedenle dikkatli bir şekilde davranmak gerekiyor ve heyecanınız biterse dikkatiniz dağılır" şeklinde konuştu.

Açıklamasına şu sözlerle devam eden Serkan Çetinöz; "Özellikle yemek yaparken elimizin lezzeti ve duygularımız yemeğe geçiyor. Yemek yapan kişinin de huzuru, heyecanı ve mutluluğu olmalı ki zevkle ve sevgiyle yemek yapabilsin. O vücuttaki elektrik yemeğe geçsin ve lezzetli, sağlıklı yemekler yapılsın" dedi.

Serkan Çetinöz, kamu aşçıların mesleki heyecanını korumanın neden kolay olmadığını ise şu ifadelerle anlattı; "Maaş konusunda çok şükür diyoruz. Günde 8 saat çalışıyoruz. Yani bir kazancımız var ama en düşük devlet memuru maaşı. Sokaktan bugün bir kişiyi alıp kamuya yerleştirseniz verilecek maaşı alıyoruz. Benim emeğimin ve bilgimin değeri bu değil".

Serkan Çetinöz ile görüşmemizi tamamladıktan sonra mikrofonumuzu Hüseyin Çetinöz'e uzattık. Kamu Aşçıları Derneği Başkanı Serkan Çetinöz’ün babası ve Çetinöz ailesinin aşçılarından olan Hüseyin beyin ayrıca Türkiye Aşçılar Pastacılar Birliği’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev alıyor. 9 yaşındayken başladığı mesleğine hala daha devam ettiğini; "Şu anda 69 yaşındayım ve boş durmayı hiç sevmiyorum" sözleriyle ifade etti.

Aşçılık mesleğinin son zamanlarda popülerlik kazandığına dikkat çeken Çetinöz şu anda serbest çalıştığını söyleyerek; "Benim aldığım bir maaşı, az önce de bahsedildiği gibi kamu aşçıları alamıyor. Özlük haklarını koruyamıyorlar. Onlar 8 saati doldurmak zorundalar. Ben istediğim saatte çıkabiliyorum. Benim günlük mesaim 4-5 saat. Organize ediyorum gittiğim yeri ama onlar çıkamıyor çünkü belli başlı kurallara göre çalışıyorlar" dedi.

Aşçılık mesleğini tüm olumsuz koşullarına rağmen, "heyecan" ve "mutluluk" kavramlarıyla tanımlayan Hüseyin Çetinöz; "Bunca yıl geçti hala daha yemek yapmak beni çok heyecanlandırıyor. Heyecanlanmazsam çalışamam ki, ben yemek yapmak için sabah tencereyi ocağa koyduğum anda mutlu oluyorum. Birileri gelip, "Bugün yemek çok güzel" dediğinde motive oluyorum" cümlelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Kamu Aşçıları Derneği tarafından organize edilen basın açıklamasında dernek başkanı Serkan Çetinöz, 3795 sayılı kanun gereği haklarını almak istediklerini kamuoyuna duyurmuştu.

Muhabir: Arda Kemal Atay