"1987'de Kapadokya'da tanıtım amacıyla 5 kişinin uçuşuyla başlayan maceramız, günde 3 bin 700 kişinin uçuşuyla devam etmektedir."
TÜRSAB İç Turizm İhtisas Başkan Yardımcısı İsmail Sucu: "Bölgede tek şirketle başlayan yolculuk, bugün 27 şirket ve 156 balonla önemli bir sektör haline geldi" diye konuştu.
1987 yılında yabancı firmanın tanıtım uçuşuyla Türkiye'de ilk defa Kapadokya'da kullanılan sıcak hava balonculuğu, bugün 632 pilotla günde 3 bin 700 kişiye yakın yolcuyu gökyüzüne çıkaran bir sektöre dönüştü.
Hava balonu 36 yıl önce ilk defa tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Kapadokya'da, 1990 yılında Fransız bir firma tarafından turistlere hizmet etmek amacıyla ticari uçuşlarla hayatımıza girdi.
İlk yıllarda yabancı pilotların gerçekleştirdiği tur aktiviteleri, sonrasında yöredeki turizmcilerce sektöre kazandırılan yeni firmaların sayısının artması ve balon pilotu eğitim merkezlerinin faaliyete geçmesiyle yerelleşti.
Kapadokya'da sıcak hava balon turu faaliyeti gerçekleştiren yerli firmaların zamanla Dubai, Sri Lanka, Tanzanya, Ürdün ile ülkenin farklı noktalarında da aktivitelere başlaması, bölgede yetişen Türk pilotların buralarda da istihdamının önünü açtı.
Her yıl ekonomiye yaklaşık olarak 85 milyon euro katkı sağlayan sektör, pilot, gözlemci, yer ekibi, teknik birimler ve servis sağlayıcılar başta olmak üzere çok sayıda kişinin de iş sahibi olmasına imkan tanıdı.
Kapadokya semalarında renkli görüntülerin müsebbibi olan balonlar, sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla beraber fotoğraf turizminin gelişmesinde de rol oynadı. Tanıtımlarla her yıl daha fazla turistin tercih ettiği bir aktivite haline geldi.
Haber merkezimize gelen bilgilere göre, Kapadokya'da yılın 11 ayında 600 bine yakın turistin balon turuna katıldığı tespit edildi. Her yıl ortalama 220 gün uçuş gerçekleştirilen Kapadokya'da, günde 160 balon turistleri gökyüzüne çıkarıyor.
5 yıl öncesine kadar yurt dışından alınan balon ve ekipmanlar, Nevşehir'in Ürgüp ilçesi ile Ortahisar beldesinde hizmete açılan merkezlerde yerli imkanlarla üretilerek yurt içindeki ihtiyacı karşılamakla kalmıyor farklı ülkelere ihraç da ediliyor.
AA