Yeni İş Modelleri ve Platform Ekonomisi Yeni İş Modelleri ve Platform Ekonomisi

Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alan safranın ekimi, Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bu yıl yeniliklerle devam ediyor.

Her yıl Ağustos ayında soğanları dikilerek yetiştirilen safran, mor renkteki çiçekleriyle tanınan ve 30 santimetreye kadar boylanabilen nadir bir baharat olarak biliniyor. Ekim-Kasım döneminde toplanan safran, yoğun renk ve aroma kapasitesi nedeniyle "dünyanın en pahalı baharatı" unvanını taşıyor.

Geçtiğimiz yıl 8 köyde 28 üretici tarafından 81 dekar alanda hasat edilen safranın bu yılki ekim süreci başladı. Safran yetiştiricisi İsmail Yılmaz, Safranbolu'nun Yukarıçiftlik köyünde safran soğanlarının dikimine başladıklarını belirtti. Bu yıl yaklaşık 10 dekarlık yeni bir alanda dikim gerçekleştirdiklerini ve uyguladıkları yöntemlerle ilgili yenilikler yaptıklarını ifade etti.

Yılmaz, bu yıl dikim sürecinde Leonardit ve organik sıvı gübre kullanacaklarını, bu yöntemin otla mücadelede daha etkili olduğunu vurguladı. Ayrıca, dikim sonrasında tarlanın üstünü güneşin etkilerinden korumak amacıyla bir örtüyle kapatacaklarını belirtti. Yılmaz, tarlada şu anda 17 kişinin çalıştığını ve bu yıl 13 dekar daha ekim yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Safranın hasadının 15 Ekim’de başlaması ve 15 Kasım’a kadar devam etmesi bekleniyor. Bu yıl, safran üretiminde yapılan değişikliklerin ve yeniliklerin, bölgedeki safran üretimini daha da artırması ve kaliteyi yükseltmesi umuluyor.

Kaynak: AA