Kışın gelmesiyle yaklaşık 2 bin rakımda bulunan Kars-Ardahan Platosu'nda yaşayan kuş türleri, donmamak için Iğdır'daki Aras Kuş Cenneti'ne göç ediyor. Dondurucu soğuklardan kaçan 110 kuş türünün Iğdır'da kışı geçirdiği belirtildi. 

KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Koç ile Utah üniversiteleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, kuş biliminde "irtifa göçmeni" denilen bu türlerin, 2 bin metrenin üstündeki rakımlardan yaklaşık 800 metre rakımdaki kuş cennetinde kışı geçirip, ilkbaharın gelişiyle tekrar yüksek irtifalara döndüğünü açıkladı. 

Kars-Ardahan Platosu'nun kış açısından Türkiye'nin en zorlu coğrafyası olduğunun altını çizen Şekercioğlu, kuş cennetinde yapılan çalışmalarda, bugüne kadar 110 kuş türünün bu şekilde göç hareketi gerçekleştirerek Kars-Ardahan Platosu'nun dondurucu soğuklarından korunduğunu belirlediklerini kaydetti. 

Karabük’te Antik Hz. Süleyman Kolyesi Ortaya Çıktı! Karabük’te Antik Hz. Süleyman Kolyesi Ortaya Çıktı!

Şekercioğlu, kuşların yüzlerce kilometre göç etmek yerine sadece 1200 metre irtifa kaybedip 1 kilometre uçarak aniden mikroklima iklimi değiştirdiklerine dikkat çekerek, "Böylece kışı burada donmadan, ölmeden geçirebiliyorlar. Bu durumda göç de çok emeksiz. Göç riski, fırtınada ölme, avlanma riski almıyorlar. Kış bitince de bu dağlarda kar kalktığını görünce kuşlar birkaç kilometre uçup Kars-Ardahan Platosu'nda üremeye başlıyorlar. Burada yaklaşık 110 kuş türünün kışladığını tespit ettik" açıklamalarını yaptı. 

Kaynak: AA