Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Daday Fidanlık Şefliğinde ormanlardan toplanan çam kozalaklarından elde edilen tohumlar, bölgenin ihtiyacını karşılıyor.

Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, "Daday Fidanlığımız, Batı Karadeniz'in tohum çıkarma merkezi haline gelmiştir. Sinop, Zonguldak ve Amasya Bölge müdürlüklerinde üretilen kozalakların tohumları buradaki ünitelerde çıkarılmakta. Burada çıkardığımız tohumlar bölgenin tüm fidanlıklarına fidan üretimi için gönderilmekte" bilgisini verdi.

Taşköprü, Boyabat ve Amasya'da 2020 yılında meydana gelen yangınların ardından Daday Fidanlığı'nda kozalaktan tohum çıkarma faaliyetinin artırıldığını ve 600 ton kozalaktan tohum elde edildiğini belirten Sönmezoğlu, "2024 yılında 300 ton kozalaktan tohum çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bundan 10 ton tohum üretmeyi planlıyoruz. Bir kilo tohumdan takriben 6 hektar orman kurmak mümkün" dedi. 

Bölgedeki ormanlardan toplanan yeterli olgunluğa erişmiş çam kozalakları, fidanlığa getirilerek bir süre bekletiliyor. Kozalakların bir kısmı büyük fırınlarda yaklaşık 12 saat ısıl işleme tabi tutuluyor.

Ekonomide Bildiğiniz Şeye Yatırım Yapın İlkesi Ekonomide Bildiğiniz Şeye Yatırım Yapın İlkesi

Sıcağın da etkisiyle açan kozalaklardan alınan tohumlar, ekilmek üzere orman şefliklerine gönderiliyor, bir kısmı da tüplere yerleştirilerek yeni fidanların üretiminde kullanılıyor.

Tohumları ayrılan kozalaklar ise yakacak ve süs eşyası olarak kullanılmak üzere satışa çıkartılıyor.

Kaynak: AA