Kırşehir’in Çayağzı köyünde, yaklaşık 45 çiftçi, coğrafi işaretli Cemele biberi yetiştirerek geçimini sağlıyor. Bölgede, köyün iklimi ve toprak yapısına bağlı olarak yetiştirilen Cemele biberi, aroması, ince kabuğu ve hafif acılığıyla öne çıkıyor. Bu biber türü, kurutularak da tüketiliyor.

Cemele biberi, Çayağzı köyü dışındaki farklı iklim ve toprak yapısında aynı verimi vermediği için özel bir ürün olarak biliniyor. Üretici Ali Burçak, ailesinin geçimini bu biber türünden sağladığını belirterek, "Yaklaşık 5 dekar alanda biber yetiştiriyorum. Sezon boyunca 14-15 ton ürün alıyorum. Bahçemize kadar gelip alanlar oluyor, pazara götürüp satıyoruz. Gurbetçiler de biberimizden alıyor, kurutup Avrupa’ya götürüyor, kışın oralarda tüketiyorlar." dedi.

Global Tedarik Zincirlerinin Ekonomideki Yeri Global Tedarik Zincirlerinin Ekonomideki Yeri

Üretici Sahir Er de 6 dönüm alanda ekim yaptığını belirterek, "Cemele biberinin tadını bilenler gelip alıyor. Tadı, kıvamı bambaşka, hafif acı olduğu için de tercih ediliyor." diye konuştu.

Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Toprak ise Cemele biberinin hem taze hem de kurutmalık olarak tüketildiğini, bu yıl iklim koşulları uygun geçtiği için iyi verim alındığını söyledi. Toprak, "Çevre illerden ve özellikle gurbetçilerimizden yoğun talep görüyor. Cemele biberi, bölgemiz genelinde 500 dekar alanda üretiliyor." ifadesini kullandı.

AA