Kış aylarının kuru havası, kardan ve buzdan yansıyan UV ışınları ve fazla ekran kullanımı, gözlerinizin kaşıntılı ve tahriş olmuş hissetmesine neden olabilir. Ancak bu sorunları önlemek veya azaltmak için alabileceğiniz birçok önlem bulunmaktadır.

Göz sağlığı için yıl boyunca önemli olan alışkanlıklar, özellikle kış aylarında daha da önem kazanmaktadır.

İşte kış boyunca gözlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları…

Güneş Koruması Kullanın

Güneş koruması sadece yaz günleri için değildir. Güneş ışınları kış mevsiminde de mevcuttur, hatta hava bulutlu olduğunda bile.

Osmanlı'dan Sakarya'ya: Pekmezli Ayva Dolması Osmanlı'dan Sakarya'ya: Pekmezli Ayva Dolması

UV ışınları kışın da vardır ve kar, düşündüğünüzden daha fazla UV ışınlarını yansıtabilir, bu nedenle yalnızca doğrudan güneş ışığına değil, aynı zamanda kardan yansıyan UV ışınlarına da maruz kalabilirsiniz. Fazla güneş ışığına maruz kalmak katarakt, göz kanseri ya da fotokeratit adı verilen bir göz rahatsızlığına yol açabilir. Fotokeratit, gözün ön yüzeyine zarar veren ve kar körlüğü olarak da bilinen ağrılı bir durumdur.

Gözlerinizi Nemli Tutun

Hava soğudukça nem oranı düşer. Hava kurudukça dışarı çıktığımızda gözlerimizin rahat kalması için daha fazla neme ihtiyaç duyarız, bu da gözlerimizi kurutur. İç mekanlarda sıcak ve kuru hava da gözlerin kurumasına neden olabilir, çünkü bu hava gözleri nemsiz bırakıp hasar verebilir. 

Gözlerinizi nemli tutmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz:

Gözlerinizi nemli tutmak için sık sık kırpın.

Havadaki nemi artırmak için nemlendirici kullanın.

Taşınabilir ısıtıcılar, radyatörler ve şömineler gibi aşırı sıcak kaynaklardan kaçının.

Günde en az sekiz bardak su içerek su ihtiyacınızı karşılayın.

Omega-3 yağ asitleri açısından zengin yiyecekler tüketin; bazı araştırmalar, omega-3 açısından zengin bir diyetin kuru göz sendromu riskini azalttığını göstermektedir.

Tek kullanımlık ve koruyucu madde içermeyen suni gözyaşı damlaları kullanın.

Ekranlardan ve Yoğun Çalışmadan Mola Verin

Kuru göz, göz yorgunluğuna katkıda bulunabilir. Ekranları kullandığımızda ya da yakına odaklandığımızda daha az göz kırparız. Bu da gözlerimizin yeterince nemlenmemesine ve kuru göz yaşamamıza neden olur.

Bunu önlemenin bir yolu, 20-20-20 kuralını takip etmektir: Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca en az 6 metre uzağa bakarak mola verin. Gözlerinizi o 20 saniye boyunca kapatabilirsiniz. Bir zamanlayıcı ayarlamak bu kuralı takip etmenize yardımcı olabilir.

Ellerinizi Sık Sık Yıkayın ve Gözlerinize Dokunmaktan Kaçının

Ellerinizi sık sık yıkamak ve gözlerinize dokunmaktan kaçınmak, bakterilerin ve virüslerin bulaşmasını önlemeye yardımcı olur. Bu, soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonlara yakalanma riskinizi azaltır. Ayrıca gözlerinizi ovuşturmaktan kaçınarak gözlerinize kazara zarar vermeyi önleyebilirsiniz.

Kozmetik Ürünler Kullanırken Dikkatli Olun

Tatillerde makyaj yapmak eğlenceli olabilir, ancak göz makyajı söz konusu olduğunda güvenlik ve temizlik öncelikli olmalıdır. Göz makyajı yaparken şu adımlara dikkat edebilirsiniz:

Göz makyajını uygulamadan önce yüzünüzün ve göz kapaklarınızın temiz olduğundan emin olun.

Sadece göz çevresinde kullanılması için tasarlanmış kozmetikler kullanın.

Göz makyajınızı kirpik çizgisinin dışına uygulayarak, göz çevresindeki yağ bezlerinin tıkanmasını önleyin.

Göz makyajınızı kimseyle paylaşmayın.

Makyajınızı yatmadan önce mutlaka çıkarın. Vazelin ve bebek şampuanı iyi ve nazik makyaj temizleyicileridir.

Göz makyajınızı üç ayda bir yenileyin, çünkü enfeksiyona yol açabilecek bakteriler kolayca üreyebilir.

Kontakt Lenslerinize Dikkat Edin

Kışın kuru gözler, kontakt lens kullanımını rahatsız edebilir. Bu yüzden gözlerinizi nemli tutmak daha da önemlidir. Gözleriniz çok kuru hissediyorsa ya da rüzgârlı bir havada dışarı çıkacaksanız gözlük kullanmayı düşünebilirsiniz.

Yılın hangi zamanı olursa olsun, kontakt lenslerin temiz tutulması ve doktorunuzun önerdiği şekilde dezenfekte edilmesi önemlidir. Ayrıca kontakt lenslerle uyumayın, duş almayın ya da yüzmeyin.

Kış Alerjilerine Karşı Tedbir Alın

Göz alerjileri, kırmızı, kaşıntılı ya da sulanan gözlere neden olur. Kış aylarında ev tozu akarları, küf, evcil hayvan tüyü ve tütün ya da şömine dumanı gibi evdeki ya da iş yerindeki tahriş ediciler yaygın alerjenlerdir.

Eğer kuru, kaşıntılı gözler yaşıyorsanız ve kendi kendinize aldığınız önlemler işe yaramıyorsa ya da gözlerinizde ağrı varsa bir göz uzmanına başvurmanız önemlidir. Göz problemlerinin erken teşhisi ve tedavisi, belirtilerinizi kontrol altına almanın ve görme yetinizi korumanın en iyi yoludur.

Muhabir: Handan Işıksal