Kış aylarında kilo alımı genellikle insanların şikayet ettiği bir durumdur. Kışın iştahımızın arttığı bir gerçek olup, aynı zamanda su tüketimimiz de azalmakta ve soğuk hava nedeniyle sosyal aktivitelerimiz de kısıtlanmaktadır. Bu faktörlerin birleşimi, kışın kilo alımının çeşitli sebeplerini ortaya koymaktadır. Bilim insanları, bu nedenleri ve çözüm önerilerini detaylandırdılar. Belirli noktalara dikkat ettiğiniz takdirde kışın kilo alımını engellemek ve mevcut kilonuzu korumak mümkündür.

İşte kışın kilo alımının 6 nedeni ve bu sorunu önleme yöntemleri…

Metabolizmamız hızlanır

Kış mevsiminde metabolizmamız belirgin bir şekilde hızlanır; vücudumuz, sıcaklığını korumak ve ısınmak için daha fazla enerji harcar. Bu, ek enerji ihtiyacı doğurduğu için daha fazla gıdaya ihtiyaç duyduğumuz anlamına gelir. Ancak, bu dönemde genellikle yüksek kalorili yiyecekleri tercih ederiz. Kış aylarında iştahımızın artmasının sebebi budur; yeni hızlanan metabolizmamıza uyum sağlamak için daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissederiz.

Çözüm: Vücudunuzun kendini ısıtmak için harcadığı kaynakları en aza indirmek için kendinizi ve çevrenizi sıcak ve rahat tutun. Böylece fazladan yiyeceğe ihtiyacınız kalmaz.

Hücrelerimiz daha fazla yağ depolar

Bir araştırma, yağ hücrelerimizin güneş ışığına olumlu tepki verdiğini göstermiştir. Güneşe maruz kaldığında, cilt altındaki hücreler küçülerek daha az yağ depolar. Bu durum, güneş ışığının eksikliğinin hücrelerin yağ depolama kapasitesini artırabileceğini ve böylece kilo almaya daha yatkın hale gelebileceğimizi ortaya koymaktadır.

Çözüm: Her ne kadar zor olsa da, mümkün olduğu kadar çok güneşe çıkın. Daha erken kalkın, böylece güneşin doğuşunu yakalama ve dışarıda daha fazla zaman geçirme şansınız artar. Öte yandan doktorunuza danışarak D vitamini takviyesi de alabilirsiniz.

300 Spartalı Filmi ‘Kanlı’ Çekilmiş 300 Spartalı Filmi ‘Kanlı’ Çekilmiş

Yemek yiyerek ısınmaya çalışırız

Üşümek, yağ depolamayı teşvik eden bazı davranış değişikliklerine yol açabilir. Yemek yemek, vücut ısımızı artırmanın bir yoludur; bu yüzden kışın ısınmak için genellikle daha fazla yemek yeriz. Vücudumuz bir şeyi yakma sürecinde doğal olarak ısı üretir, bu nedenle ısınmak amacıyla daha fazla gıda tüketme ihtiyacı duyarız. Ayrıca, kış mevsiminde sıcak hamur işleri ve tatlılar gibi yüksek kalorili yiyecekleri daha fazla tüketme eğilimindeyiz.

Çözüm: Sindirimi daha uzun süren yiyecekler – sağlıklı yağlar, proteinler ve karbonhidratlar açısından zengin şeyler gibi- sizi daha uzun süre tok ve dolayısıyla da sıcak tutarlar. Bu nedenle onları tüketmenizde fayda var. Özellikle tiroid ve böbrek üstü bezlerinizin vücut ısınızı düzenlemesine yardımcı olan, B vitamini ve magnezyum ile dolu muzlara bir şans verebilirsiniz.

Daha çok uyuruz

Kış aylarında günlerin kısalması, güneş ışığının azalması hormonlarımız üzerinde etkili olur. Bu durum, pineal bezlerimizin güneş ışığı eksikliğine yanıt olarak daha fazla melatonin üretmesine neden olur. Sonuç olarak, kendimizi daha uykulu ve yorgun hissederiz. Ayrıca, artan melatonin seviyeleri iştahımızı da artırabilir. Temelde, soğuk aylarda kendimizi daha fazla yemek yerken ve daha az hareket ederken bulmamız olasıdır.

Çözüm: Melatonin içeren yiyecekleri yiyerek ve kendinizi daha güneş ışığına maruz bırakarak melatonin üretiminizi dengelemeye çalışın. Domates, zeytin, tahıl ve işlenmemiş süt önemli miktarda melatonin içerir. Kahve çekirdeklerinin de önemli bir konsantrasyonu vardır. Tüm bunlar vitamin ve mineral bakımından da zengindir, bu yüzden sadece melatonin seviyelerini dengelemekle kalmaz, aynı zamanda genel olarak sağlığınızı da korur.

Egzersiz yapma olasılığımız azalır

Kışın spor salonuna gitmek için çok daha az motive oluruz. Yukarıda bunun nedenlerini sıraladık; soğuk hava ve daha kısa günler, her zamanki faaliyetlerimiz için dışarı çıkmamıza engel olur. Bu hareketsizlik de kilo alımına neden olabilir.

Çözüm: Kendinize evde yapabileceğiniz bir egzersiz programı oluşturun. Bunun için egzersiz uygulamalarından faydalanabilirsiniz. Hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmaya çalışın. Günlük programınıza 20-30 dakikalık bir yürüyüş ekleyin. Öte yandan kış sporlarına da göz atabilirsiniz.

Muhabir: Handan Işıksal