Kolombiya’da ormansızlaşma endişe verici seviyelere ulaştı. 2024 yılında, ülkede yok olan ormanlık alan miktarının önceki yıla göre yüzde 35 arttığı bildirildi. 

Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Susana Muhamad, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 2023 yılında 79 bin 256 hektarlık ormanlık alanın yok olduğunu, bu rakamın 2024’te 107 bin hektara yükseldiğini belirtti. 

Bursa’da Tır Dorsesi Yola Fırladı: Kaza Kıl Payı Atlatıldı! Bursa’da Tır Dorsesi Yola Fırladı: Kaza Kıl Payı Atlatıldı!

Muhamad, "Bu kesinlikle olumlu bir gelişme değil" diyerek, 2022-2024 yılları arasında 212 bin hektardan fazla ormanın korunabildiğini ve böylece 118 milyondan fazla ağacın kesilmekten kurtarıldığını vurguladı. 

Bakan Muhamad, 2022’ye kıyasla ormansızlaşmanın yaklaşık 23 bin hektar arttığını ancak bu durumun hükümetin çevreyi koruma konusundaki kararlılığını gösterdiğini ifade etti. Stratejik bölgelerde ormanları korumanın giderek zorlaştığını belirten Muhamad, hükümetin önlemleri daha da sıkılaştıracağını kaydetti. 

Kolombiya Çevre Bakanlığı verilerine göre, ülkede en yüksek ormansızlaşma 2019 yılında kaydedildi. O yıl, tam 219 bin hektarlık orman alanı yok olmuştu. 

Uzmanlar, yasa dışı madencilik faaliyetleri ve büyükbaş hayvancılığın Kolombiya’daki ormansızlaşmanın başlıca nedenleri arasında yer aldığını belirtiyor. 

Öte yandan, yerel basında çıkan haberlere göre, “dünyanın akciğerleri” olarak anılan Amazon Ormanları’nın korunması için ABD tarafından sağlanan mali desteğin kesilmesi, Kolombiya’nın sıfır ormansızlaşma hedefini sekteye uğratabilir.

Kaynak: AA