Konkordato başvurularının bu yılın ilk yedi ayında, geçen yılın tamamını geçmesi ticari hayatta birbirleriyle bağlı iş dünyasında tedirginliğe yol açtı.

Bu duruma kayıtsız kalamayan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, piyasalardaki tedirginliğin önüne geçmek için konkordato sisteminin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak, konkordato ilan etmek için başvuruda bulunan şirket sayısındaki artışın ticari hayatta oluşturduğu tedirginliğe dikkat çekti.

Hopi ile Hem Liderlik Gelişimi Hem 'Paracık' Kazanma Fırsatı Hopi ile Hem Liderlik Gelişimi Hem 'Paracık' Kazanma Fırsatı

Nakit akışı bozulan ve taahhütlerini yerine getiremeyen şirketlerin konkordatoya başvurduğunu  kaydeden Baran, konkordato başvurusu kabul edildiğinde firmanın, adeta bir koruma çemberine alındığını belirtti.

Baran'ın Çözüm Önerisi 

Baran, konkordato ilan eden şirketten alacaklı olan şirketlerin tahsilat yapamadığı için de nakit dengesini koruyamadığından zor durumda kaldığını kaydederek, “Bu nedenle, iş dünyamızda -ya ticaret yaptığım şirket konkordato ilan ederse- tedirginliği başladı. Şirketleri iflastan kurtarmak, ticari ilişkide bulunduğu diğer şirketlerin sıkıntıya girmesini engellemek ve piyasalardaki tedirginliğin önüne geçmek için konkordato sistemi yeniden ele alınmalı” dedi.

Ticari hayatın sürdürülebilirliği ve güven ortamının korunması adına bir konkordato fonu oluşturulmasını öneren Baran, böylece firma konkordato ilan ettiğinde alacaklıların, fondan tahsilatını yapabileceğini ve konkordato ilan eden firmanın da daha sonra borçlarını bu fona ödeyerek süreci tamamlayabileceğini bildirdi.

Sistemin mevcut haliyle devam etmesi durumunda, konkordato mağdurlarının ortaya çıkacağının altını çizen Baran, konunun TBMM açıldığında, gündeme alınması gerektiğini de ifade etti.

Kaynak: Bülten