Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, kuraklık tehdidi altında. Çiftçiler, bu kuraklık tehlikesine karşı gözlerini kar yağışına çevirdi. Konya'da Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süleyman Soylu, kar yağışının hububatın büyümesi için önemli olduğunu belirterek, havaların sıcak gitmesi nedeniyle bitkilerin uyku dönemine geçemediğini ifade etti. Konya Ovası, yılda yaklaşık 2.5 milyon ton buğday üreten Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olarak biliniyor. Ancak son yıllarda yaşanan kuraklık tehlikesi, çiftçileri endişelendiriyor.
Konya Ovası'nda tarım alanları, yağmur ve kar yağışının olmaması nedeniyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, iklimdeki değişikliklere dikkat çekerek, geçen yıl ve bu yılın ocak ayına kadar yağışın yetersiz olduğunu belirtti. Soylu, özellikle ekim ayından aralık başına kadar düşen yağış miktarının ortalamaların üzerinde olduğunu ancak kar yağışının olmamasının tarım için olumsuz bir etki yarattığını ifade etti.
Bitkilerin Dinlenme Dönemi Önemli
Tarım alanlarının karla kaplı olmasının, bitkilerin kış aylarında dinlenme dönemine girmesi için önemli olduğunu vurgulayan Soylu, şu açıklamalarda bulundu: "Bugün ocak ayının başındayız, ona rağmen hala hava sıcaklıkları 15 dereceleri gösteriyor ve bizim hububatımız, buğdayımız, arpamız bu sıcaklıkta çalışmaya devam ediyor. Fotosentez yapmaya devam ediyor. Biz sonbaharda buğdayımızı ekelim, bitkiler güzel çıksın, tarlayı kapatsın, ondan sonra da uyku dönemine girsin isteriz. Havalar böyle gittiği için henüz tabiattaki ürünler uyku dönemine giremedi. Burada gelişmelerin devam etmesi sonucu, boyları arttı. İnşallah önümüzdeki günlerde kar yağışlı bir periyoda gireriz."
Konya Ovası, Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olarak bilinirken, son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleri ve kuraklık tehlikesi çiftçilerin tarım ürünleri üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Prof. Dr. Soylu, ovadaki yer altı sularının da önemli olduğunu ve bu suların beslenmesinin devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Yer altı sularında çekilme devam ediyor. Bu açıdan havaların böyle gitmesi belki insanların soğuk kış şartlarından korunmasına yardımcı olabilir ama tabiattaki şu anda ekili bulunan hububata çok uygun olmadığını belirtmek isterim" dedi.