Şehir gürültüsünden kaçmak ve odaklanmayı artırmak amacıyla kullanılan gürültü engelleyici kulaklıklar, işitme sağlığı açısından önemli riskler taşıyor. Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev alan Dr. Yüksel Sarıcalı, bu cihazların uzun süreli kullanılması durumunda, beynin sesleri ayırt etme ve işleme kapasitesini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Yüksel Sarıcalı, gürültü engelleyici kulaklıkların sürekli kullanımının, beynin sesleri işleme kapasitesini zayıflatabileceğine dikkat çekerken, özellikle gençlerde sesleri algılama ve işleme becerilerinde gerileme riskinin yüksek olduğunu vurguladı.

Gürültü Engelleyici Kulaklıklar Ne Kadar Güvenli?

Günümüzde sıklıkla tercih edilen kulaklıklar, işitme sağlığına zarar verebilir. Dr. Sarıcalı, kulaklıkların uzun süreli kullanımının işitme kaybı, işitsel işlemleme bozukluğu (APD) ve bilişsel gerileme riskini artırabileceğini vurguladı.

Beynin Ses Bağımlılığı ve APD

Dr. Sarıcalı, beyin ve kulakların işitme sürecinde aktif katkıda bulunduğunu hatırlatarak, gürültü engelleyici kulaklıkların beyindeki sesleri ayırt etme kapasitesini zayıflattığını söyledi.

Bu zayıflama sonucunda kişiler kalabalık ortamlarda konuşma anlamada zorluklar yaşanacağını da ekledi.

Ben Efsaneyim 2 ve Hancock 2 Çekiliyor: Will Smith Doğruladı Ben Efsaneyim 2 ve Hancock 2 Çekiliyor: Will Smith Doğruladı

Bilinçli Kullanım Tavsiyesi

Uzmanlar, bu kulaklıkların bilinçli kullanılması gerektiğini belirtti. Dr. Sarıcalı, çevresel seslere ara sıra maruz kalmanın beyin sağlığını destekleyeceğini ve doğal ses ortamlarının da deneyimlenmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA