2025 yılının ilk işlem günü, küresel piyasalarda belirsizliklerle şekilleniyor. ABD'deki yeni yönetimin atacağı adımlar ve Merkez Bankası (Fed) politikaları, yatırımcıları tedirgin etmeye devam ederken, dünya genelinde enflasyon ve resesyon ikilemi varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürüyor. Donald Trump'ın başkanlık dönemi öncesinde piyasalarda yaşanan endişeler, 20 Ocak'tan sonra nasıl bir ekonomik yol haritası izleneceği sorusunu gündeme taşıyor.
2024'te enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedilmiş olsa da 2025 yılı, küresel ekonomiler için enflasyon ve resesyon arasındaki dengeyi bulma mücadelesi olacak. Özellikle ABD'deki konut fiyatları, S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi'nde yıllık yüzde 3,6'lık bir artışla, artış hızındaki yavaşlamayı işaret ediyor. ABD'nin 20 kentindeki konut fiyatları da benzer şekilde, yıllık yüzde 4,2 oranında arttı.
Kurumsal alanda ise çelik üreticisi US Steel'ın Japon şirketi Nippon Steel tarafından yapılan yeni bir satın alma teklifiyle dikkat çekerken, hisse senetleri yüzde 10'a yakın bir artış gösterdi. Altın, 2024 yılını yüzde 27,16 değer kazancıyla tamamladıktan sonra, yeni yılda 2.632 dolara kadar yükseldi.
ABD 10 yıllık tahvil faizleri 2024 yılını yüzde 4,58'de kapatırken, dolar endeksi de yılbaşına 108,3 seviyesinden başladı. Küresel petrol fiyatları ise, Çin'deki imalat sanayi taleplerine yönelik belirsizlikler ve Orta Doğu gerilimleriyle birlikte dalgalı bir yıl geçirdi. Brent petrolün varil fiyatı, 74,7 dolar seviyesinden yılı kapatırken, yeni yılın ilk işlem gününde yüzde 0,1 artışla 74,8 dolara yükseldi.
Borsalarda da karışık bir seyir gözlemlendi. New York Borsası'nda, S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones endeksleri negatif kapanışlar yaşarken, Avrupa borsalarındaki imalat sanayi verileri yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecekteki politikaları, bölgedeki ekonominin yönü üzerinde belirleyici olacak.
Asya borsalarında ise Japonya'da tatil nedeniyle işlem yapılmazken, Çin'in imalat sanayi verileri, ülkenin ekonomik büyümesine dair endişeleri artırdı. Caixin imalat sanayi PMI verisi 50,5 ile beklentilerin altında kaldı.
Yurt içindeki piyasalarda ise Borsa İstanbul, günü yüzde 0,60 değer kaybıyla kapatırken, dolar/TL kuru 35,37 seviyesinde işlem görüyor. Bugün, Türkiye'nin aralık ayı imalat sanayi PMI verileri, Almanya ve Avrupa Bölgesi'ndeki PMI sonuçları, ABD işsizlik maaşı başvuruları gibi veriler piyasalarda takip edilecek. Ayrıca, Borsa İstanbul'da 10 bin ve 10 bin 100 seviyeleri direnç, 9 bin 750 ve 9 bin 650 seviyeleri ise destek konumunda olacak.
Küresel ekonominin 2025 yılına girerken yaşadığı belirsizlikler, yatırımcıların dikkatle izlediği gelişmeler arasında yer alıyor. Hem yurtiçindeki hem de yurtdışındaki ekonomik veriler, piyasa dinamiklerini etkilemeye devam edecek.