Küresel piyasalar bu hafta, ABD'de açıklanacak kritik istihdam verileri ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarına odaklanmış durumda. Dünyanın önde gelen ekonomilerindeki durgunluk endişeleri ve yeni ABD yönetiminin politikalarına ilişkin belirsizlikler, piyasalarda karışık bir görünüm oluşturuyor.

ABD'de açıklanacak istihdam verilerinin, ülke ekonomisine dair önemli sinyaller sunması bekleniyor. Analistler, verilerden çıkacak sonuçların enflasyon ve resesyon ikileminin yeniden fiyatlamalara yansımasına neden olabileceğini ifade ediyor.

Fed ve ABD Ekonomisine İlişkin Beklentiler

Fed'in 2025 yılı boyunca yalnızca iki faiz indirimi yapacağı tahmin edilirken, çarşamba günü açıklanacak FOMC toplantı tutanaklarında geleceğe yönelik politikalar hakkında ipuçları aranıyor. Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, ABD ekonomisinin güçlü bir görünüm sergilediğini belirterek, büyümeye yönelik risklerin daha çok yukarı yönlü olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Trump yönetiminin uygulayabileceği korumacı ticaret politikalarının enflasyonist baskıyı artırabileceği endişeleri sürüyor. Analistler, bu belirsizliğin Fed'in para politikası üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in yılın ilk faiz kararını sabit tutacağına kesin gözüyle bakarken, ilk faiz indiriminin mayıs ayında yapılacağı öngörülüyor.

ABD Şirketlerindeki Hareketlilik

ABD Başkanı Joe Biden'ın, ulusal güvenlik gerekçesiyle US Steel'in Japon Nippon Steel'e satışını engellemeye yönelik adımı sonrası, şirketin hisselerinde yüzde 6,5'lik düşüş yaşandı. Bunun yanı sıra Ford ve General Motors, 2019'dan bu yana en iyi yıllık satış rakamlarını açıklarken, hisselerinde sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1'e yakın artış kaydedildi.

Avrupa ve Asya Piyasalarındaki Gelişmeler

Avrupa’da enflasyon ve durgunluk endişeleri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Almanya'da açıklanacak aralık ayı enflasyon verileri dikkatle takip edilirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 25 baz puan faiz indirimine gitmesi bekleniyor.

Sosyal Medya ve E-Ticaret İlişkisi Sosyal Medya ve E-Ticaret İlişkisi

Asya'da ise Çin ve Japonya piyasalarında tahvil faizlerindeki hareketler öne çıkıyor. Çin'deki ekonomik belirsizlikler ve Japonya'daki enflasyon baskısı, tahvil piyasalarındaki hareketliliği artırıyor. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, parasal sıkılaşmanın zamanlamasının ekonomik gelişmelere bağlı olduğunu belirtti.

Türkiye'de Piyasaların Gündemi

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, geçen haftayı yüzde 1,14'lük yükselişle tamamladı. Analistler, teknik açıdan endekste 10.100 ve 10.200 puanın direnç, 10.000 ve 9.900 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu ifade ediyor.

Bugün, Türkiye'de aralık ayı reel efektif döviz kuru, Almanya'da enflasyon ve dünya genelinde hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek.

Takip Edilecek Veriler

11.55 Almanya, aralık ayı hizmet sektörü/bileşik PMI

12.30 İngiltere, aralık ayı hizmet sektörü PMI

14.30 Türkiye, aralık ayı reel efektif döviz kuru

18.00 ABD, kasım ayı fabrika ve dayanıklı mal siparişleri

Kaynak: AA