Küresel piyasalar, ABD'den gelen verilerin enflasyonun beklenenden daha uzun sürede düşebileceği endişesini artırmasının ve Çin'in Nvidia'ya yönelik tekelleşme soruşturması açmasının ardından karışık bir yön izliyor. 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 17-18 Aralık'taki yılın son toplantısına dair alacağı kararlar, yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam ederken, Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verilerinin, Fed'in gelecek dönem için belirleyeceği para politikalarını şekillendirmesi bekleniyor. 

Dün açıklanan veriler, ABD'deki tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentilerinin Kasım ayında 0,1 puanlık bir artışla yüzde 3'e yükseldiğini gösterdi. 

Analistler, bu verilerin, yarın açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) öncesinde enflasyonun beklenenden daha uzun sürede kontrol altına alınacağına dair endişeleri pekiştirdiğini belirtiyor. Bu verilerin piyasalarda önemli bir etki yaratabileceği ifade ediliyor. 

Bu gelişmeler ışığında, para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in bu ay yüzde 90 ihtimalle 25 baz puanlık faiz indirimi yapacağını işaret ediyor. 

Diğer yandan, Çin'de ABD'li çip üreticisi Nvidia hakkında, şirketin Mellanox Technologies'i satın alma sürecinin Çin'in Anti-Tekel Yasası'na aykırı olduğu şüphesiyle soruşturma başlatıldığı bildirildi. Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi'nden yapılan açıklamada, Nvidia'nın bu anlaşmasının yasayı ihlal ettiği iddiaları yer alıyor. 

ABD'deki ticaret politikalarının uluslararası ticareti nasıl etkileyeceğine dair soru işaretleri sürerken, bu konuda çıkan haberler yakından takip ediliyor. 

Kurumsal tarafta, Comcast'in hisseleri, şirketin 4. çeyrekte 100 binden fazla geniş bant abonesi kaybedeceği tahminlerinin ardından yüzde 9,5 düştü. 

Çin'in 2025 yılı için "daha aktif bütçe ve gevşek para politikası" izlenmesi çağrısı yapmasının ardından, Amerikan borsalarında işlem gören Çinli şirketlerin hisseleri değer kazandı. Alibaba'nın hisseleri yüzde 7,4, PDD Holdings'in hisseleri ise yüzde 10,4 artış gösterdi. 

Desteklerden Yararlanmak İsteyen Çiftçiler için Son Gün 31 Aralık Desteklerden Yararlanmak İsteyen Çiftçiler için Son Gün 31 Aralık

ABD'li çikolata devi Hershey'nin hisseleri, Mondelez International'ın Hershey'i satın almayı değerlendirdiğine dair haberlerin etkisiyle yüzde 10,8 yükseldi. 

Bu gelişmelerle, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu anda yüzde 4,19 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi 106,1'den güne başladı. 

Orta Doğu'daki jeopolitik riskler ve siyasi belirsizlikler, ons altının 2.658 dolardan kapanmasının ardından, şu anda 2.672 dolar seviyelerinde işlem görmesine yol açtı. Brent petrolün varil fiyatı da jeopolitik risklerin etkisiyle 71,8 dolara yükseldi, ancak yeni işlem gününde 71,7 dolara geriledi. 

ABD borsalarında S&P 500 endeksi yüzde 0,61, Nasdaq yüzde 0,62 ve Dow Jones yüzde 0,54 değer kaybetti. Endeks vadeli kontratlar da güne negatif bir seyirle başladı. 

Avrupa borsalarında ise karışık bir hareket izleniyor, özellikle Almanya'da açıklanacak enflasyon verileri dikkatle izlenecek. Bölgedeki resesyon endişeleri ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu hafta açıklayacağı para politikası kararları öncesi makroekonomik veriler yakından takip ediliyor. 

Almanya'nın TÜFE verilerinin ECB'nin gelecek yılki politikalarına dair ipuçları verebileceği belirtiliyor. Analistler, enflasyonun hedeflenen seviyede gelmesi durumunda daha fazla parasal gevşeme ihtimalinin gündeme gelebileceğini vurguluyor. 

Avro Bölgesi'nde Kasım ayında yatırımcı güven endeksi eksi 12,8 puandan, Aralık ayında eksi 17,5 puana gerileyerek geçen yılın aynı döneminden bu yana en düşük seviyeye indi. 

Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,52, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,72 yükselirken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,19 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,55 değer kaybetti. Avrupa endeks vadeli kontratlar ise yeni güne karışık bir seyirle başladı. 

Asya borsalarında ise Çin'den gelen güçlü teşvik açıklamaları, piyasalarda risk iştahını artırarak pozitif bir seyir izlenmesine yol açtı. 

Çin'deki en yüksek yönetim organı olan Siyasi Büro, 2025 yılı ekonomi politikalarını değerlendirmek üzere toplandı. ÇKP'nin açıklamasına göre, 2025'te daha aktif bütçe politikaları ve gevşek para politikası izlenecek. Ekonomik ve sosyal kalkınma hedeflerine ulaşılması bekleniyor. 

Bu açıklamalar sonrasında, Çin borsalarında risk iştahının arttığı gözlemlendi. Analistler, hükümetin, potansiyel ticari risklere karşı daha kapsamlı önlemler alabileceğini belirtiyor. 

Makroekonomik verilere de göz atıldığında, Çin'in Kasım ayında dış ticaret dengesi 97,4 milyar dolar fazla vererek beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi. 

Güney Kore'deki siyasi kriz, ülke gündeminin önemli başlıklarından biri olmaya devam ederken, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol için seyahat yasağı getirilmesi, ülke piyasalarına olumlu yansıdı. 

Avusturalya Merkez Bankası, yıl sonu para politikası kararında faiz oranını yüzde 4,35'te tutarak sıkı duruşunu sürdürdü. Açıklamada, enflasyonist baskıların azaldığına dair bazı güven belirtilse de risklerin devam ettiği ifade edildi. 

Asya'da borsalar pozitif bir seyir izlerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,3, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,6, Hong Kong'da ise Hang Seng endeksi yüzde 1,2 yükseldi. 

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 1,75 artışla 10.257,39 puandan günü tamamladı. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 243 baz puana inerek Şubat 2020'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. 

Merkez Bankası'nın rezervleri 6 Aralık itibariyle 159,4 milyar dolara yükselirken, swap hariç net rezervler 48,5 milyar dolara çıkarak yeni bir rekor kırdı. 

Dolar/TL, dün yatay bir seyir izleyerek 34,8220'den kapanırken, bugün bankalararası piyasada 34,8320 seviyesinden işlem görüyor. 

Bugün yurt içinde sanayi üretimi ve işsizlik oranı, yurt dışında ise Japonya'da makine siparişleri ve Almanya'da enflasyon verileri izlenecek. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 10.350 ve 10.450 seviyeleri direnç, 10.200 ve 10.100 seviyeleri ise destek olarak görülüyor.

Kaynak: AA