Küresel piyasalar, başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere büyük merkez bankalarının para politikalarına odaklanarak yeni haftaya temkinli bir başlangıç yaptı. Türkiye’de ise gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklayacağı faiz oranı kararına çevrilmiş durumda.
Enflasyonla mücadelede sona yaklaşıldığı değerlendirilirken, bu hafta yapılacak toplantılardan yıl sonuna kadar uygulanacak ekonomik adımların işaretleri bekleniyor.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed), halihazırda yüzde 5,25-5,50 aralığında olan faiz oranlarını 18 Eylül’de indirmeye başlamasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak faiz indirimlerinin boyutu konusunda belirsizlik sürüyor.
Piyasadaki beklentiler, Fed’in faiz indirimine 50 baz puanlık bir adımla başlayacağı yönünde yoğunlaşmış olsa da, 25 baz puanlık indirim ihtimali de hala gündemde.
Uzmanlar, faiz kararı ile birlikte Fed Başkanı Jerome Powell’ın çarşamba günü yapacağı konuşma ve açıklanacak politika metninin piyasaların yönünü belirleyeceğini ifade ediyor.
ABD tarafında dikkat çeken bir diğer gelişme ise ABD Ticaret Temsilciliği'nin (USTR), Çin’den ithal edilen bazı ürünlere yönelik gümrük vergilerini artırma planı oldu. Bu kapsamda çelik, alüminyum, yarı iletkenler, elektrikli araçlar ve güneş pilleri gibi ürünlere uygulanan gümrük tarifelerinin yeni oranları duyuruldu.
Özellikle çelik ve alüminyum ürünlerinde tarife yüzde 25, yarı iletkenlerde yüzde 50, elektrikli araçlarda ise yüzde 100 olarak güncellendi.
Bu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,66 seviyesinde sabitlenirken, dolar endeksi 100,8’de denge buldu. Brent petrolün varil fiyatı ise haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,8 değer kaybederek 71,1 dolar seviyesine geriledi.
Altın piyasasında ise ons altının fiyatı cuma günü 2.586 dolar ile rekor kırdıktan sonra, yeni haftaya yüzde 0,3 artışla 2.586 dolardan işlem görerek başladı.
ABD borsalarında cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,72, S&P 500 endeksi yüzde 0,54 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,65 yükseliş kaydetti. Haftanın ilk işlem gününde vadeli işlemler de pozitif bir seyir izliyor.
Avrupa borsalarında da gözler bu hafta Fed’in faiz kararına çevrilmiş durumda. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geçtiğimiz hafta yaptığı faiz indirimi sonrası bölgedeki piyasalarda risk iştahı arttı. Ancak resesyon endişeleri varlığını sürdürüyor. Verilere göre, Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 oranında düştü.
ECB Yönetim Konseyi Üyesi ve Belçika Merkez Bankası Başkanı Pierre Wunsch, faiz indirimlerinin devam etmesi gerektiğini savunarak, "Tüketici fiyatlarına dikkat edilmeli" uyarısında bulundu. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel ise enflasyon hedeflerine gelecek yıl sonunda ulaşmayı umduklarını belirtti.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise bu haftaki toplantısında politika faizini sabit tutması bekleniyor. BoE Başkanı Andrew Bailey'nin açıklamaları piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak.
Asya borsalarında ise haftanın ilk işlem günü resmi tatiller nedeniyle hacimsiz geçiyor. Hong Kong piyasalarında yatay seyir hakimken, Çin’de açıklanan verilere göre, sanayi üretimi Ağustos ayında yıllık yüzde 4,5 oranında artarak beklentilerin altında kaldı. Ülkede konut fiyatlarındaki düşüş ise devam ediyor.
Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) bu hafta açıklayacağı para politikası kararları yatırımcıların radarında. BoJ’un politika faizini sabit tutacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Borsa İstanbul'da ise BIST 100 endeksi cuma günü yüzde 1,73 oranında artışla 9.685,49 puandan kapandı. Dolar/TL kuru ise bankalararası piyasada 33,9710 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde hizmet üretici fiyat endeksi ve bütçe dengesi verilerinin izleneceğini, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde dış ticaret dengesi ve ABD’de New York Fed imalat endeksinin takip edileceğini belirtiyor.