Küresel piyasalarda dalgalı bir seyir hakim. ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin beklentileri aşması ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın değerlendirmeleri, yatırımcıların dikkatini bugün açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) çevirdi.
ABD’de enflasyonun hızlandığını gösteren son veriler, Fed’in faiz indirimlerinde temkinli duruşunu koruyacağı beklentisini artırdı. Bu durum, piyasaların yön bulmasını zorlaştırırken, varlık fiyatlamalarında da dalgalanmalara yol açtı. Ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık bazda yüzde 0,5, yıllık bazda ise yüzde 3 artarak tahminleri aştı. Ağustos 2023’ten bu yana en hızlı aylık yükseliş yaşanırken, yıllık enflasyon ise Temmuz 2024’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon da beklentilerin üzerinde geldi.
Uzmanlar, tahminlerin üzerinde gelen enflasyon rakamlarının, ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi politikalarının Fed’in enflasyonla mücadele sürecini sekteye uğratabileceğine dair endişeleri artırdığını belirtiyor. Bugün açıklanacak üretici enflasyon verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
Fed Başkanı Powell, Kongre’de yaptığı konuşmada enflasyonun hedef seviyeye yaklaştığını ancak henüz oraya ulaşılmadığını vurguladı. Powell, Trump’ın faiz indirimi çağrılarına karşılık olarak, kararlarını yalnızca ekonomik verilere göre alacaklarını söyledi. Powell ayrıca para politikasının şimdilik sıkı tutulması gerektiğini belirterek, "Politika faizinde değişiklik gerekip gerekmediğini, yürürlüğe girecek ekonomik politikalar netleşmeden kestiremeyiz" ifadelerini kullandı.
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise son enflasyon verilerini “ciddi bir uyarı” olarak nitelendirirken, birkaç ay boyunca benzer veriler gelmesi durumunda Fed’in faiz politikalarında aceleci davranamayacağını vurguladı. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini ancak enflasyonun hala dikkatle izlenmesi gerektiğini ifade etti.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Trump’ın Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yapacağı görüşme öncesinde karşılıklı tarifeler konusunda açıklamalar yapabileceğini duyurdu.
Bu gelişmelerin ardından para piyasalarında Fed’in ilk faiz indirimine temmuz ayında gideceğine dair beklentiler arttı.
Jeopolitik Gelişmeler ve Piyasa Etkileri
Jeopolitik tarafta ABD Başkanı Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna’daki savaşın sona ermesi için müzakerelere başlama konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı.
ABD’de enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından 10 yıllık hazine tahvili faizi yüzde 4,66 seviyesine yükselirken, şu sıralarda yüzde 4,61 civarında dengelendi. Dolar endeksi ise yüzde 0,3 düşüşle 107,6 seviyesinde bulunuyor.
Emtia piyasasında, altının ons fiyatı dün 2.901 dolardan kapanırken, bugün yüzde 0,7 yükselişle 2.922 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise önceki kapanışa göre yüzde 0,8 azalarak 74,3 dolardan satılıyor.
Borsalar ve Küresel Piyasalardaki Hareketler
New York Borsası’nda dün dalgalı bir seyir izlenirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,27, Dow Jones endeksi yüzde 0,50 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yatay kapandı. ABD endeks vadeli kontratları yeni güne pozitif açılışla başladı.
Avrupa borsalarında dün genel olarak pozitif bir seyir izlenirken, İtalya haricinde yükselişler görüldü. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, ticari ilişkilerde gümrük tarifeleri yerine anlaşmaların daha faydalı olacağını vurguladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Kanada ile yapılacak ticari görüşmelerin önemine dikkat çekerek, "Ticaret, iki taraf için de kazanç sağlayabilir" dedi. Von der Leyen, Kanada ile yapılan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması’nın (CETA) ticarete olumlu katkı sağladığını belirtti.
Yatırımcılar, bugün Almanya'dan gelecek enflasyon verilerini yakından takip ediyor. Dün, Avrupa’da DAX 40 endeksi yüzde 0,50, FTSE 100 endeksi yüzde 0,34 ve CAC 40 endeksi yüzde 0,17 yükselirken, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,14 değer kaybetti. DAX 40 ve FTSE 100 endeksleri rekor seviyelerden kapanış yaptı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne pozitif başladı.
Asya piyasalarında ise alımlar ön planda. Ukrayna’daki savaşın sona ermesine yönelik görüşmeler ve Trump’ın tarifeler konusunda daha ılımlı bir yaklaşım sergileyeceğine dair beklentiler, bölgedeki risk iştahını artırdı.
Japonya’da açıklanan verilere göre, ocak ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık bazda yüzde 0,3 artarak tahminlere paralel gerçekleşirken, yıllık yüzde 4,2 yükselerek beklentileri aştı.
Bu gelişmelerin etkisiyle, Asya piyasalarında Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,4, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,1, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,3 değer kazandı.
Borsa İstanbul ve Dolar/TL’de Son Durum
Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dün gün boyunca pozitif seyir izlese de günü yüzde 1,04 kayıpla 9.779,57 puandan tamamladı. Bugün ise yatırımcılar, ocak ayı ödemeler dengesi verisini takip edecek.
Ekonomistler, cari işlemler hesabının aralık ayında 3 milyar 665 milyon dolar açık vermiş olabileceğini tahmin ediyor. 2024 yılı sonunda cari açığın 9 milyar 651 milyon dolar olması beklenirken, 2025 sonunda bu rakamın 19 milyar 909 milyon dolara ulaşacağı öngörülüyor.
Dolar/TL, dün yüzde 0,2 yükselişle 36,1042 seviyesinde kapanırken, bugünkü işlemlerde yüzde 0,1 artışla 36,1220’den işlem görüyor.
Analistler, bugün iç piyasada cari işlemler dengesi, haftalık para ve banka istatistikleri, dış piyasada ise ABD’de ÜFE ve Almanya’da TÜFE verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.700 ve 9.650 seviyeleri destek, 9.800 ve 9.900 puan seviyeleri ise direnç konumunda bulunuyor.