Dünya genelindeki finansal piyasalar, yeni haftaya dalgalı bir seyirle adım attı. Geçtiğimiz günlerde ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın, faiz indirimleri konusunda aceleci davranmayacaklarına dair açıklamaları ve artan jeopolitik risklerin etkisi, piyasalar üzerindeki belirsizliği artırıyor. 

ABD'de Donald Trump’ın başkan seçilmesiyle, uygulamaya koyacağı politikaların Fed’in para politikaları üzerindeki olası etkileri hâlâ yatırımcıların gündeminde. Öte yandan, geçen hafta açıklanan enflasyon verileri beklentilerle uyumlu gelse de alt detaylardan çıkan sonuçlar piyasalardaki risk iştahını olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda, ABD’de perakende satışların yüzde 0,4’lük artışla tahminleri aşması dikkat çekti. 

Bu gelişmelerle, para piyasalarında Fed’in Aralık ayında faiz indirimi kararı almayabileceği beklentisi güçleniyor. Uzmanlar, Fed’in politika faizini yüzde 65 olasılıkla 25 baz puan düşüreceği, yüzde 35 ihtimalle ise sabit bırakacağı yönünde tahminlerde bulunuyor. 

Trump’ın seçim vaatleri arasında yer alan ithalata yönelik yüksek tarifeler, vergi indirimleri ve göç sınırlamaları gibi planların enflasyon baskısını artıracağına dair kaygılar da gündemde. Ayrıca, görev süresi 20 Ocak’a kadar devam edecek olan Joe Biden’ın Ukrayna'ya ABD yapımı füzelerin Rusya topraklarında kullanımına izin vermesi, küresel risk algısını yükseltti. 

Elektrik Tarifelerinde Maliyet Esaslı Dönem Başlıyor Elektrik Tarifelerinde Maliyet Esaslı Dönem Başlıyor

Fed yetkililerinin açıklamaları yatırımcılarca yakından izleniyor. Boston Fed Başkanı Susan Collins, Aralık ayında faiz indiriminin masada olduğunu belirtirken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonun yüzde 2 hedefi doğrultusunda düşmeye devam etmesi halinde faiz oranlarının önümüzdeki 12-18 ayda düşebileceğini ifade etti. Richmond Fed Başkanı Tom Barkin ise, çekirdek enflasyonun düşeceği yönündeki beklentilerini koruduğunu belirtti. 

ABD 10 yıllık tahvil faizleri geçen haftadan bu yana yaklaşık 10 baz puan yükselerek yüzde 4,44 seviyesinde seyrederken, dolar endeksi de 106,7 ile son bir yılın zirvesinde yer aldı. Altının ons fiyatı ise haftaya yüzde 1,2’lik artışla 2.590 dolardan başlarken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,5 artarak 71,2 dolara ulaştı. 

Avrupa Piyasalarında Zayıf Performans Hakim 

Avrupa borsaları, ABD’den gelen olumsuz haber akışı ve ticaret politikaları endişeleri nedeniyle geçen haftayı negatif bir seyirle kapattı. Trump’ın Avrupa ve Çin’e yönelik gümrük tarifelerini artıracağı açıklamaları, bölgedeki yatırımcıların risk algısını yükseltiyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ise Aralık ayında 25 baz puanlık faiz indirimi yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

Geçen hafta, Trump’ın aşılara şüpheyle yaklaşan Robert F. Kennedy Jr.’ı Sağlık Bakanı adayı göstermesi, ilaç sektöründeki hisselere baskı yaptı. Sartorius yüzde 6 değer kaybederken, Schott Pharma ve Gerresheimer hisseleri sırasıyla yüzde 5,3 ve 2,9 geriledi. 

Asya Borsaları Karışık Seyirde 

Asya piyasaları, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleşen görüşme sonrasında karmaşık bir tablo çiziyor. Çin, Güney Çin Denizi’ndeki haklarını savunurken ABD’ye bölgedeki ihtilaflara müdahale etmemesi çağrısında bulundu. 

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda ise ekonomik verilerin beklentiler doğrultusunda ilerlemesi halinde faiz artırımlarına devam edeceklerini vurguladı. Bugün açıklanan verilere göre Japonya’da çekirdek makine siparişleri aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 4,8 azaldı. 

Bu gelişmelerle Nikkei 225 endeksi yüzde 1 gerilerken, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 1,7, Çin Şanghay endeksi ise yüzde 1 yükseldi. 

Yurt İçi Piyasalarda Dalgalı Seyir 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,33 düşüşle 9.389,62 puandan kapatırken, dolar/TL kuru yüzde 0,4 azalışla 34,4630 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.200 puanın destek, 9.430 ve 9.650 puanın direnç olarak öne çıktığını belirtiyor.

Kaynak: AA