Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yapacağı açıklamalar öncesinde yatırımcıların temkinli davranışlarıyla düşüş yönünde hareket ediyor.
Dünya genelinde uzun süredir süregelen enflasyonla mücadelede sona yaklaşıldığı bir dönemde, resesyon korkuları ABD'de yatırımcıların Fed'in gelecekteki hamlelerine dair beklentilerini belirlemeye devam ediyor.
Para piyasalarında Fed'in önümüzdeki ay 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Ancak yıl sonuna kadar atılacak diğer adımlarla ilgili belirsizlik devam ediyor.
Uzmanlar, Powell'ın cuma günü Jackson Hole Sempozyumu'nda yapacağı konuşmanın gelecekteki para politikaları hakkında ipuçları verebileceğini, bunun da piyasalarda dalgalanmalara yol açabileceğini öngörüyor.
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, enflasyonu düşürme konusunda geçen yıl önemli mesafe kat ettiklerini, son aylarda bu alanda daha fazla ilerleme kaydettiklerini vurguladı.
Bowman, "Enflasyonda hala bazı yukarı yönlü riskler mevcut" diyerek, bankanın mevcut para politikasında değişiklik yapma konusunda dikkatli olmayı sürdüreceğini belirtti. Ayrıca, ücret artışlarının hala enflasyon hedefiyle uyumlu bir hızın üzerinde seyrettiğini, iş gücü piyasasındaki zayıflama risklerine rağmen fiyat istikrarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Bu gelişmelerle birlikte, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda yüzde 3,81 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi dün 101,4 ile 29 Aralık'tan bu yana en düşük kapanışını yaptı.
Altının ons fiyatı dün 2.514 dolarla rekor seviyeden kapanırken, Brent petrolün varil fiyatı üst üste üçüncü işlem gününde düşüş eğilimi göstererek 76,7 dolara geriledi.
Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,15, S&P 500 endeksi yüzde 0,2 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,33 artış gösterdi. ABD'deki endeks vadeli kontratlar yeni güne yükselişle başladı.
Avrupa borsalarında dün negatif bir tablo hakimken, Euro Bölgesi’nde açıklanan enflasyon verileri beklentiler doğrultusunda gerçekleşti.
Uzmanlar, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek ayki toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklediklerini ifade ediyor.
Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,35, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,22 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,57 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne yükselişle başladı.
New York borsasındaki satış ağırlıklı seyrin yeni güne Asya'ya da yayıldığı, Güney Kore haricinde Asya piyasalarında da düşüşler yaşandığı görülüyor. Çinli teknoloji firmalarının bu düşüşe öncülük ettiği dikkat çekiyor.
Walmart'ın, Çin'deki düşük tüketici talebi nedeniyle bazı şirketlerdeki hisselerini satacağına dair haberler, ülkede deflasyon endişelerini yeniden artırarak varlık fiyatlarını olumsuz etkiledi.
Dolar/yen paritesi dün üst üste üçüncü işlem gününde gerileyerek yüzde 0,9 azalışla 145,27'den kapanırken, şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 145,71 seviyesinde bulunuyor.
Japonya'da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,3, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 düşerken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 yükseldi.
Borsa İstanbul'da dün satıcılı bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi günü yüzde 0,72 kayıpla 9.982,28 puandan tamamladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu.
Dolar/TL kuru dün yüzde 0,4 artışla 33,8862'den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay seyrederek 33,8970 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, yurt içinde bugün veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de Fed'in toplantı tutanaklarının izleneceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.000 ve 10.100 seviyeleri direnç, 9.900 ve 9.700 puan seviyeleri destek olarak öne çıkıyor.