Dünya genelinde piyasalar, Nvidia'nın olumlu bilançolarına rağmen satış odaklı seyrini sürdürürken, bugün gözler ABD'de açıklanacak büyüme ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksine çevrildi. 

Uzmanlar, ABD'de bugün açıklanacak Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerinin varlık fiyatları üzerinde etkili olacağını belirtiyor. Ayrıca, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinden gelecek sinyallerin, bankanın gelecekteki adımlarını belirlemede önemli rol oynayacağı ifade ediliyor. 

Dün ABD'de yayımlanan verilere göre, 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı geçtiğimiz hafta yüzde 6,50'den yüzde 6,44'e gerileyerek Nisan 2023'ten bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Mortgage başvuruları ise yüzde 0,5 oranında artış gösterdi. 

Fed üyeleri sözlü yönlendirmelerine devam ederken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, faiz indirimleri konusunda harekete geçmenin zamanının geldiğini düşündüğünü, ancak kesin adımlar atmadan önce emin olmak istediğini açıkladı. 

Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakıyor. Ayrıca, Kasım ya da Aralık aylarında 50 baz puanlık bir faiz indiriminin gerçekleşeceği beklentisi de giderek güçleniyor. 

Kurumsal tarafta ise, Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia'nın geliri, 28 Temmuz'da sona eren üç aylık dönemde 30 milyar dolara ulaşarak piyasa beklentilerini aştı ve rekor seviyeye yükseldi. Şirketin net karı da yıllık yüzde 168 artışla 16,6 milyar dolara çıkarken, hisse başına karı 25 sentten 67 sente yükseldi. 

Ancak analistler, Nvidia'nın en gelişmiş çipi olan Blackwell'in üretimindeki olası gecikmelerin, olumlu finansal sonuçlara rağmen şirket üzerinde satış baskısı yarattığını belirtti. Bu durumun ardından, şirketin hisseleri seans sonrası vadeli piyasalarda yaklaşık yüzde 7 değer kaybetti. 

Bu gelişmelerle birlikte, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 3,84'te, dolar endeksi ise 101 seviyesinde dengelendi. Altının ons fiyatı önceki kapanışın yüzde 0,6 üzerinde 2.519 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,5 artışla 77,7 dolara yükseldi. 

Duygusal Regülasyon ve Ekonomik Refah Duygusal Regülasyon ve Ekonomik Refah

Dün, Dow Jones endeksi yüzde 0,39, S&P 500 endeksi yüzde 0,60 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,12 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar ise yeni güne karışık bir seyirle başladı. 

Avrupa borsalarında dün İngiltere dışındaki piyasalarda alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Almanya'da açıklanacak enflasyon verileri ön planda yer aldı. 

Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yıl sonuna kadar en az iki faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakıldığını belirtirken, açıklanacak verilerin üçüncü bir faiz indirimine kapı aralayabileceğini dile getiriyor. 

Dün açıklanan verilere göre, Avro Bölgesi'nde şirket kredileri Haziran ayında yıllık bazda yüzde 0,7 artış gösterirken, Temmuz ayında bu oran yüzde 0,6'ya geriledi. Tüketici kredileri ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 artış kaydetti. 

Öte yandan, Almanya'da Temmuz ayında 95,3 seviyesinde yer alan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından açıklanan İstihdam Barometresi, Ağustos ayında 94,8 puana geriledi. Anket sonuçlarına göre, Almanya'daki şirketler personel planlamalarında daha temkinli davranıyor. 

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,54, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,16 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,30 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,02 oranında geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar ise yeni güne karışık bir görünümle başladı. 

Asya tarafında ise Nvidia'nın açıkladığı finansal sonuçlar sonrasında yarı iletken sektöründe satış baskısı ortaya çıkarken, Japonya'da açıklanacak enflasyon verileri merakla bekleniyor. 

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan Yardımcısı Ryozo Himino, dün yaptığı açıklamada, bankanın finansal piyasalardaki gelişmeleri yakından takip edeceğini ve ekonomi ile fiyatların beklentiler doğrultusunda büyümeye devam etmesi halinde para politikasını sıkılaştırmayı sürdüreceğini belirtti. 

Ayrıca, Japonya'da etkili olan Şanşan Tayfunu nedeniyle Toyota Motor, ülke genelindeki fabrikalarında üretime ara verme kararı aldı. 

Bölgedeki diğer gelişmelere göre, Japonya'da Ağustos ayı tüketici güven endeksi 36,7 ile beklentilerin altında kaldı. 

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD, yılın ikinci çeyreğinde net karını yıllık yüzde 32,8 artırarak 9,1 milyar yuana (1,27 milyar dolar) çıkardı. 

Kapanışa yakın, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,1, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,9, Çin'de ise Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 oranında düşüş yaşadı. 

Dün, dar bantta işlem gören Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,09 artışla 9.757,16 puandan kapattı. 

Öte yandan, 30 Ağustos Zafer Bayramı tatili dolayısıyla Borsa İstanbul'da yarın işlem yapılmayacak. 

Analistler, bugün BIST 100 endeksinde vade sonu olduğunu hatırlatarak, pozisyon taşıma ve kapatma işlemlerinin volatiliteyi artırabileceğini ifade ediyor. 

Dün gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından yapılan açıklamada, uygulanan Orta Vadeli Program'ın olumlu sonuçlarının görülmeye başlandığı ve Haziran ayında başlayan dezenflasyon sürecinin devam ettiği belirtildi. 

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla 34,0569'dan kapanırken, bugün bankalararası piyasada yüzde 0,3 yükselerek 34,1424 seviyesinden işlem görüyor. 

Bugün yurt içinde Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi ile haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Almanya'da enflasyon ve ABD'de büyüme verileri yakından takip edilecek. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.850 ve 10.000 seviyeleri direnç, 9.650 ve 9.500 puan ise destek olarak izleniyor.

Kaynak: AA