Küresel piyasalar, ABD hükümetinin ekonomi ve ticaret politikalarına dair belirsizliklerin azalmasıyla birlikte pozitif bir görünüm sergilerken, bugün yatırımcıların odağında İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı yer alıyor. 

ABD ekonomisinde enflasyon ve resesyon arasında dengeli bir yol izlenirken, Başkan Donald Trump’ın izleyeceği politikalar yakından takip ediliyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, yaptığı açıklamada, 2017 yılında başlatılan vergi indirimlerinin kalıcı hale getirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Bessent, “Enflasyonu düşürmeyi, düzenlemeleri azaltmayı ve vergi indirimi yapmayı amaçlıyoruz. Önceliğimiz bu politikaların sürdürülebilir olması” ifadelerini kullandı. 

Bessent ayrıca, Trump yönetiminin faiz politikasıyla ilgili olarak, Fed’in kısa vadeli faiz oranları yerine 10 yıllık Hazine tahvili getirilerine odaklandığını vurguladı. Alternatif bir rezerv para biriminin bulunmadığını belirten Bessent, diğer ülkelerin dolara alternatif arayışında olabileceğini ancak yakın gelecekte böyle bir değişimin mümkün olmadığını dile getirdi. Ayrıca, Trump’ın ek gümrük vergisi planlarının, üretimin ABD’ye geri dönmesini sağlamak amacı taşıdığını aktardı. 

Analistler, bu açıklamaların, ABD yönetimi ile Fed arasında para politikasına dair büyük bir anlaşmazlık yaşanmayabileceğine işaret ettiğini belirtti. 

ABD Ekonomik Verileri Güçlü Seyrediyor 

ABD’de dün açıklanan veriler, özel sektör istihdamının ocak ayında 183 bin kişi artarak beklentileri aştığını gösterdi. İstihdam artışının özellikle hizmet sektöründe güçlü kaldığını ifade eden uzmanlar, imalat sektöründeki zayıflamanın ise büyüme ve enflasyon açısından risk oluşturabileceğini belirtti. 

Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ocak ayında 52,8 seviyesine gerileyerek sektörün büyüme hızında yavaşlamaya işaret etti. Öte yandan, S&P Global’in açıkladığı hizmet sektörü PMI verisi 52,9’a revize edildi. 

ABD’nin dış ticaret açığı, geçen yıl aralık ayında yüzde 24,7 artışla 98,4 milyar dolara yükselerek Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 2024 yılı genelinde ise dış ticaret açığı, önceki yıla kıyasla yüzde 17 artarak 918,4 milyar dolara çıktı. 

Fed yetkilileri de para politikası hakkında değerlendirmelerde bulunmaya devam ediyor. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, faiz indirimine sıcak baktığını belirtirken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, tarifelerin enflasyonist etkilerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Piyasalarda Son Durum 

ABD borsalarında dün olumlu bir seyir izlendi. S&P 500 endeksi yüzde 0,39, Nasdaq endeksi yüzde 0,19 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,71 değer kazandı. Endeks vadeli kontratlar, yeni güne de pozitif bir başlangıç yaptı. 

Teknoloji hisseleri de hareketlendi. Nvidia hisseleri, Super Micro Computer’ın Nvidia’nın Blackwell platformuna sahip yapay zeka veri merkezinin tam üretime geçtiğini açıklaması sonrası yüzde 5,4 yükseldi. Bilanço sezonu devam ederken, bugün Amazon ve Eli Lilly'nin finansal sonuçları yatırımcıların radarında olacak. 

ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,43 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi yüzde 0,2 artarak 107,7 seviyesine yükseldi. Altının ons fiyatı, dün 2.882 dolarla rekor tazeledikten sonra günü yüzde 0,7 artışla 2.863 dolardan kapattı. Şu an ise yüzde 0,2 yükselişle 2.866 dolar seviyesinde işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı da 74,6 dolara ulaştı. 

Avrupa ve Asya Piyasaları BoE Kararına Odaklandı 

Avrupa borsalarında dün dalgalı bir seyir hakim olurken, BoE’nin bugün açıklayacağı faiz kararı ve Başkan Andrew Bailey'in açıklamaları merakla bekleniyor. Piyasalarda, BoE’nin politika faizinde 25 baz puanlık bir indirim yapacağına kesin gözüyle bakılıyor. 

İngiltere’de enflasyonun yıllık yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşmesi, BoE’nin faiz indirimine yönelik elini güçlendiren etkenlerden biri olarak değerlendiriliyor. 

Avrupa’da endeksler dün karışık seyretti. Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,37, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,61 yükselirken, Fransa CAC 40 endeksi yüzde 0,19 ve İtalya FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,38 düştü. Avrupa endeks vadeli kontratları, güne de belirsiz bir seyirle başladı. 

Asya piyasalarında ise olumlu hava hakim. ABD ve Çin arasındaki ticari gerilimlerin beklenenden daha düşük seviyede kalması, risk iştahını artırdı. Gümrük vergisi uygulamaları nedeniyle oluşan tansiyonun şimdilik kontrol altında olduğu gözlemlenirken, tarafların diyaloğa açık olduğu görülüyor. 

AB, Çin'in Ucuz Ürünlerine Karşı Yeni Engeller Koymaya Hazırlanıyor AB, Çin'in Ucuz Ürünlerine Karşı Yeni Engeller Koymaya Hazırlanıyor

Japonya Merkez Bankası (BoJ) yönetim kurulu üyesi Naoki Tamura, faiz oranlarının yılın ikinci yarısında yüzde 1 seviyesine çıkarılması gerektiğini belirtti. Japonya’da artan enflasyon ve yükselen maaşlar, ekonomi yönetiminin gündeminde öne çıkan konular arasında yer alıyor. 

Bu gelişmelerle birlikte Asya borsalarında yükseliş görüldü. Kapanışa yaklaşırken, Japonya Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0,8, Çin Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 ve Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,5 oranında değer kazandı. 

Borsa İstanbul ve Döviz Piyasasında Son Durum 

Yurt içinde dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,89 düşüşle 9.719 puandan tamamladı. Dolar/TL kuru ise günü yüzde 0,1 düşüşle 35,90 seviyesinden kapattı. Bugün, bankalararası piyasada kurun yatay seyrettiği gözlemleniyor. 

Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistiklerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.700 ve 9.650 puanın destek, 9.800 ve 9.850 seviyelerinin ise direnç olarak öne çıktığını ifade etti.

Kaynak: AA