ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından küresel piyasalarda pozitif bir hava hâkim olurken, bugün yatırımcıların odağı Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) açıklayacağı para politikası kararlarına yönelmiş durumda.
ABD ekonomisine dair gelen veriler, "yumuşak iniş" beklentilerini artırarak piyasalarda risk iştahını güçlendirdi. Özellikle ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ağustos ayında aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,5 artarak öngörüler doğrultusunda gerçekleşti.
Çekirdek TÜFE, gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan verilere göre, Ağustos’ta aylık yüzde 0,3 oranında yükselirken, yıllık bazda yüzde 3,2 artarak piyasa tahminleriyle uyumlu bir tablo sergiledi. Analistler, Fed'in faiz indirimi beklentilerinin bu verilere bağlı olarak zayıfladığını ifade ediyor. Eylül ayında 50 baz puanlık faiz indirimi olasılığı azalırken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri ise yakından izleniyor.
Ayrıca, ABD'de 30 yıl vadeli mortgage faiz oranlarının Şubat 2023’ten bu yana en düşük seviyeye, yüzde 6,29’a inmesi dikkat çekiyor. Bu süreçte mortgage başvuruları yüzde 1,4 artış gösterdi.
ABD Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lael Brainard, enflasyonda yaşanan yavaşlamaya işaret ederek, “Enflasyonda yeni bir dönemin başladığını düşünüyorum” dedi. Para piyasalarındaki fiyatlamalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ay 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağını, yıl sonuna kadar ise toplamda 100 baz puanlık bir indirim beklediğini ortaya koyuyor.
Kurumsal düzeyde teknoloji hisseleri öne çıkarken, özellikle çip üreticisi Nvidia’nın hisselerinde yüzde 8'den fazla artış görüldü. Diğer çip şirketlerinden Arm Holdings yüzde 10,3, Marvell Technology yüzde 4,6, Broadcom yüzde 6,8 ve ASML Holding yüzde 6,5 değer kazandı.
ABD başkanlık yarışında Demokrat aday Kamala Harris ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın karşı karşıya geldiği ilk canlı yayın tartışmasının ardından yapılan anketler, Harris’in seçim şansında artış olduğunu gösterdi. Trump Media & Technology Group hisseleri ise yüzde 10’un üzerinde değer kaybetti.
Harris’in enerji bağımsızlığına vurgu yaparak "çeşitli enerji kaynaklarının destekçisi" olduğunu belirtmesi, First Solar ve Enphase Energy gibi alternatif enerji şirketlerinin hisselerinde sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 6 civarında yükseliş sağladı.
Fed'in iç denetim raporu ise Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in bankanın yatırım kısıtlamalarını ihlal etmediğini ortaya koydu.
ABD'de 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,66 seviyesinde kalırken, dolar endeksi yüzde 0,1 artarak 101,8’e ulaştı. Brent petrolün varil fiyatı ise 70,8 dolara yükselirken, altının ons fiyatı 2.517 dolardan işlem görüyor.
ABD endeksleri ise günü pozitif kapattı. Dow Jones yüzde 0,31, S&P 500 yüzde 1,07, Nasdaq yüzde 2,17 yükseldi. ABD vadeli kontratlar da güne olumlu başladı. Avrupa borsalarında ise ECB’nin bugün açıklayacağı faiz kararı öncesinde karışık bir seyir izlendi. ECB’nin 25 baz puanlık faiz indirimi yapması beklenirken, Başkan Christine Lagarde’ın açıklamaları piyasaların yönünü belirleyecek.
Analistlere göre, Avrupa’da resesyon korkularının artması, ECB’nin üç ana faiz oranında farklı büyüklüklerde değişiklik yapacağı yönündeki beklentileri de artırıyor.
İngiltere’de ise Temmuz ayına ilişkin sanayi üretimi verileri beklentilerin altında kaldı. Alman Commerzbank, İtalyan UniCredit SpA’nın yüzde 9 hissesini alırken, Commerzbank hisseleri yüzde 16,55, UniCredit hisseleri ise yüzde 0,22 değer kazandı.
Avrupa borsalarında karışık seyir devam ederken, Asya borsalarında teknoloji hisseleri öne çıkıyor. Japonya’da ÜFE yıllık yüzde 2,5 artarken, Japonya Merkez Bankası üyesi Tamura, faiz oranlarının gelecek yıl yüzde 1'e çıkarılması gerektiğini söyledi.
Borsa İstanbul ise düşüşle kapandı. BIST 100 endeksi yüzde 2,12 azalarak 9.419,66 puana indi. Türkiye'de gözler bugün açıklanacak cari işlemler verilerine çevrilmiş durumda.
Dolar/TL paritesi 33,9867'den kapanış yaparken, bugün yatay seyirle 34,0020'den işlem görüyor.