9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, küresel sıcaklıkların normal seviyelerin 2 derece üzerinde seyrettiğini belirterek, “Bu artışın etkisiyle kutuplarda erime görülüyor. Bu erimenin etkileri, aşırı hava koşulları olarak kendini gösteriyor” dedi.
Erzurum’da gerçekleştirilen Kış Bilim Festivali’nde yer alan Prof. Dr. Burcu Özsoy, etkinlikte Türkiye’nin Antarktika’daki araştırmalarına dair önemli bilgiler verdi.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda yapılan 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin koordinatörü olan Özsoy, bugüne kadar 8 Ulusal Antarktika Bilim Seferi ile 4 Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’ni başarıyla tamamladıklarını ve çalışmaların hızla devam ettiğini açıkladı.
Kutup Bölgeleri, İklim Değişikliğinin İlk Etkilerini Gösteriyor
İklim değişikliğinden en çok etkilenen yerlerin kutup bölgeleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özsoy, “Kutupların, iklim değişikliğinden ilk etkilenen bölgeler olmasının yanı sıra, Antarktika ve Arktik de bu değişimlerin en güçlü şekilde hissedildiği yerlerdir. Bu nedenle kutuplarda yaşanan erime, aşırı hava olayları ile kendini gösteriyor” dedi.
Özsoy, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olmasının önemine dikkat çekerek, şunları ekledi:
“Dünyadaki sıcaklık şu an, ortalama normallerin 2 derece üzerinde. Bu sıcaklık artışı nedeniyle kutuplarda erime yaşanıyor ve bu erimenin etkileri, ekstrem hava koşullarına yol açıyor. Bu sorunun üstesinden gelmemiz için, bilim insanlarının sahada yaptığı araştırmaların sonuçları, uluslararası diplomasi açısından oldukça değerli. Bu çalışmalar, diplomatlarımızın ellerini güçlendiriyor.”
Antarktika’da Türk Bilim İnsanlarının Çalışmaları Sürüyor
Türk bilim insanlarının Antarktika’daki araştırmalarına devam ettiğini belirten Özsoy, Türkiye’nin bu bölgede üs kurma hedefinde önemli adımlar attığını ifade etti. Türkiye’nin Antarktika’da gerçekleştirdiği projelerle dünya çapında önemli bir yer edindiğini vurgulayan Özsoy, şöyle konuştu:
“Antarktika’daki çalışmalar tamamen lojistik süreçlere bağlı. Türkiye’de kış mevsimi yaşanırken, Antarktika’da yaz dönemi yaşanıyor. Erzurum’daki kış ile Antarktika’daki yaz, genellikle benzer soğukluk seviyelerine sahiptir ve -20 ile -30 derece civarlarında hissedilir. Ancak bir üs kurma planı yapılırken, bu sürecin lojistik ve inşa aşamaları için sadece 2-3 aylık bir sezon bulunuyor. Ayrıca, Antarktika Anlaşması’na taraf olan Türkiye, çevre raporu ve ön izinler konusunda büyük bir başarı elde etti.”
Prof. Dr. Özsoy, Türkiye’nin bu alandaki önemli ilerlemelerinin, küresel düzeyde büyük bir takdir topladığını belirtti.