Fransız çimento şirketi Lafarge ve dört eski yöneticisi, Suriye'deki faaliyetleri kapsamında terör örgütlerini finanse ettikleri iddiasıyla mahkemede yargılanacak.
Yolsuzlukla mücadele derneği Sherpa ve Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR), Lafarge’ın Suriye’deki ticari faaliyetleri hakkında yürütülen soruşturma ile ilgili ortak bir basın açıklaması yaptı.
Açıklamaya göre, soruşturmayı yürüten üç sorgu hâkimi, Lafarge grubu ve dört eski yöneticisinin, DEAŞ ve Nusra Cephesi gibi terör örgütlerine mali kaynak sağlamakla suçlandığını ve bu gruplarla ticari ilişkileri yasaklayan Avrupa Birliği ambargosunu ihlal ettiklerini belirtti. Bu suçlamalarla birlikte şirket ve eski yöneticileri yargı önüne çıkarılacak.
Lafarge ve dört eski yönetici, Paris Temyiz Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıkacak.
Şirketin Suriye operasyonlarında güvenlikten sorumlu iki eski çalışanı ile bir Suriyeli iş adamı da benzer suçlamalarla terör örgütlerini finanse etmekle itham ediliyor.
Sherpa ve ECCHR, sekiz yıldır süren soruşturmanın bu aşamaya gelmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Lafarge'ın DEAŞ'ı Finanse Ettiğine Dair Belgeler Paylaşıldı
7 Eylül 2021'de yayımlanan belgelerde, Lafarge'ın terör örgütü DEAŞ’ı Fransız istihbaratının bilgisi dahilinde finanse ettiğini gözler önüne sermiş, bu belgeler uluslararası düzeyde büyük yankı uyandırmıştı.
Belgelere göre, Lafarge, DEAŞ ile olan ilişkisi konusunda Fransız istihbaratını düzenli olarak bilgilendirdi. Fransız devlet kurumları ise Lafarge'ı terör finansmanı konusunda uyarmadığı gibi, bu durumu gizli tutanaklarla itiraf etti. DEAŞ’ın, Lafarge’dan aldığı çimentoları sığınak ve tünellerin yapımında kullandığı da belgelerde yer aldı.
Lafarge hakkında Haziran 2017'de başlatılan soruşturmada, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Bruno Lafont ve diğer bazı üst düzey yetkililer terör finansmanı suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı.
2018’de şirket hakkında açılan "insanlığa karşı suçlara ortak olma" iddiaları 2019 yılında düşürülmüş olsa da davaya müdahil olan sivil toplum kuruluşları bu karara itiraz ederek Yargıtay’a başvurmuştu.
Fransa Yargıtayı, 7 Eylül 2021'de Lafarge'ın DEAŞ’ı finanse ettiği gerekçesiyle “insanlığa karşı suça ortak olmak” suçlamasının yeniden gündeme getirilmesine imkan tanıyan bir karar almıştı.
Son olarak, Paris Temyiz Mahkemesi 18 Mayıs 2022'de, elde ettiği belgelerle DEAŞ'a finans sağladığı kanıtlanan Lafarge'a yönelik “insanlığa karşı suç” soruşturmasını onayladı.
Fransız Yargıtayı, Ocak ayında aldığı kararla, Lafarge’ın "insanlığa karşı suça ortaklık" suçlamalarının düşürülmesi talebini reddederek, soruşturmanın devam etmesine hükmetti.