Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 15 Haziran'da yapılacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi sınava başvurular, oturumların içeriği, sınavın uygulanışı gibi konularda merak edilen soruları yanıtladı.

"2025 Yılı Merkezi Sınav Sıkça Sorulan Sorular" ve yanıtları, Bakanlığın internet sitesi "www.meb.gov.tr"den yayımlandı.

MEB'in yanıtlarına göre LGS isteğe bağlı olacak ve öğrencilerin sınava katılma zorunluluğu bulunmayacak.

Sınava girmek isteyen öğrenciler, başvurularını 2-16 Nisan arasında e-Okul sistemi (eokul.meb.gov.tr) üzerinden yapabilecek.

Albus Dumbledore Hakkında 20 İlginç Gerçek Albus Dumbledore Hakkında 20 İlginç Gerçek

Merkezi sınava başvuru için öğrencilerden ücret talep edilmeyecek.

Sınav 2 Oturumda Yapılacak

Yurt içi ve yurt dışında 15 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek merkezi sınavın birinci oturumu, Türkiye saati ile 09.30'da, ikinci oturumu ise 11.30'da başlayacak.

Sözel alandan oluşan birinci oturumda 50 soru yer alacak ve sınav 75 dakika sürecek. 

Sayısal alandaki ikinci oturum ise 40 sorudan oluşacak ve 80 dakika sürecek.

Merkezi sınavın birinci oturumu sözel alanda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru yöneltilecek. 

İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak.

Sınava Giriş Yeri 4 Haziran'da İlan Edilecek

Merkezi sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettirecek. 

Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak.

Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler 4 Haziran'da elektronik ortamda ilan edilecek. 

Fotoğraflı sınav giriş belgesi, aynı tarihten itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek.

Tercih İşlemleri 14-24 Temmuzda 

Öğrenciler sınava gelirken yanlarında fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesiyle geçerli bir kimlik belgesi bulundurmak zorunda olacak. 

Ayrıca öğrencilerin yanlarında en az iki koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, birer kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulundurması gerekecek.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için örgün eğitime devam edenlerin bilgilerinin okul müdürlükleri tarafından ilgili Rehberlik ve Araştırma Merkezine (RAM) gönderilmesi, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise 16 Nisan'a kadar açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekecek.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç gereç ve cihazları kendileri getirmesi kaydıyla sınavda kullanabilecek.

Evde veya hastanede eğitim hizmeti alan öğrencilere, yetersizlik durumlarına göre sınav tedbir hizmeti sunulabilmesi için öğrencinin sınava alınacağı adresin velisi/vasisi tarafından öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne bildirilmesi, okul müdürlüğü tarafından da ilgili RAM'a iletilmesi gerekecek.

Sınav Sonuçları 11 Temmuz'da 

Merkezi sınav sonuçları, 11 Temmuz 2025'te "https://www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.

Tercih işlemleri, 14-24 Temmuz arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 4 Ağustos'ta ilan edilecek.

Yerleştirmeye esas 1 ve 2. nakil tercih başvuruları ve sonuçları, 4-14 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA