Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (Africa CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya, M çiçeği (mpox) salgınının yalnızca Afrika'yı değil, dünya genelini ilgilendiren ciddi bir sorun olduğunu vurguladı. 

Jean Kaseya, düzenlediği basın toplantısında, M çiçeği salgınıyla ilgili son gelişmelere dair bilgi verdi. Kaseya, 26 Ağustos itibarıyla Afrika Birliği'ne (AfB) üye 13 ülkede toplam 22 bin 863 vaka ve 622 ölümün tespit edildiğini belirtti. 

Kaseya, M çiçeği virüsünün yalnızca Afrika'nın değil, aynı zamanda dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, “M çiçeği, öncelikli olarak Afrika'da yaygın olmakla birlikte, küresel ölçekte de dikkatle takip edilmesi gereken bir sağlık tehdididir” dedi. 

Kaseya, Afrika Birliği'nin salgınla mücadeleye yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, Orta Afrika'nın bu salgından en çok etkilenen bölge olmaya devam ettiğini belirtti. 

Beyaz Saray’dan Türkiye’ye Güvenlik Desteği Mesajı Beyaz Saray’dan Türkiye’ye Güvenlik Desteği Mesajı

M Çiçeği Virüsü Nedir? 

M çiçeği virüsü, genellikle fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden insanlara bulaşır. Virüsün yayılmasında, vücut döküntülerine temas etmek, enfekte giysi, çarşaf veya havluları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek başlıca nedenler arasında yer alır. 

Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyonun alınmasından yaklaşık 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabilir. M çiçeği genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve titreme gibi semptomlarla birlikte ciltte su çiçeğine benzer döküntülere neden olur. 

Hastalığın özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, tedavi genellikle antiviral ilaçlarla yapılır. Vakaların çoğu, hastalığı hafif geçirir ve birkaç hafta içinde iyileşir. 

2022 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın "maymun çiçeği" olarak bilinen ismini, ırkçılık ve ayrımcılıkla ilgili endişeler nedeniyle "mpox" olarak değiştirmiştir.

Kaynak: AA