Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Denizli İhracatçılar Birliği ev sahipliğinde düzenlediği Maden Sektör Buluşmasının ilki Denizli’de yapıldı. Toplantıda Türk madencilik sektörünün, Türkiye’de uygulanan dezenflasyon politikası nedeniyle 2024 yılını çok zor geçirdiği ve 2025 yılında da zorlanabileceği belirtildi.
Toplantıda konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, madencilik sektörünün 2024’te finansmana erişimde yaşadığı sorunlar, düşük döviz kuru, yüksek enflasyon ve ihraç pazarlarındaki daralma nedeniyle zor biri yılı geride bıraktığını belirterek, 2025 yılına da çok umutlu giremediklerini söyledi.
2025 Yılı da ‘Zor’ Yıllara Aday
Alimoğlu, 2025 yılının da şimdiden zor yıllar arasına adını yazdırmaya aday olduğunu belirterek, “Maliyetlerimiz artarken döviz kuru artmıyor. Enflasyonla mücadeleyi destekliyoruz ancak ihracatçılar olarak ihracat yapabileceğimiz bir ekosistemin korunmasını istiyoruz. Günümüzde ihracatçılarımız maliyetine hatta zararına ihracat yapmak durumunda kalıyor” tespitlerini yaptı.
İhracat Artıyor Ama…
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu da 2023 yılında 4,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini, 2024 yılını da 4,4 milyar dolarlık ihracatla artıda kapatacaklarını kaydederek, “İhracatçılarımızı tebrik ediyorum. Çünkü para kazanmadan bu kurlarla ihracat yaptıkları için. Bakanlarımızla konuştuğumuz zaman 'İhracat artıyor' diyorlar. İhracat artıyor ama karsız ya da zararına mal satıyoruz. İnşallah hepimiz kısa zamanda dövize endeksli enflasyon savaşını kazanırız da ihracat yapabileceğimiz döviz kurlarına kavuşuruz” temennisinde bulundu.
2025’in İlk 6 Ayı Zorlayabilir
Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu da konuşmasında, Türkiye’nin bir süredir dezenflasyon politikalarıyla enflasyonu aşağıya çekebilmek için mücadele ettiğini hatırlatarak, “İş dünyası bu sürece bugüne kadar destek verdi. Ancak 2025 yılına girerken bugün geldiğimiz noktada, artık bizlerin dile getirdiği şu; kur politikalarının yanına üretim, istihdam ve ihracat politikalarının da uygulanması gerekiyor. Çünkü Ocak ayından itibaren asgari ücrette yeni bir düzenleme olacak. İşçilik ücretlerimiz artacak. Kurda baskı sürüyor. Bu 2025 yılında zorlu bir sürece gireceğimizin işareti” değerlendirmesinde bulundu.
Faizlerin düşmeye başlamasının Ocak ayını bulabileceğini belirten Kasapoğlu, “Bana göre; bu faiz düşüşlerinin üretime yansımasında bizler için anlamlı hale gelmesi de Haziran ve Temmuz ayını bulabilir. Dolayısıyla, 2025’in ilk 6 ayında zorlu bir sürecin bizleri beklediğini söyleyebiliriz” diye konuştu.
İkinci Buluşma Muğla'da
Ege Maden İhracatçıları Birliği, “Maden Sektör Buluşması” toplantılarının ikincisini 25 Aralık Çarşamba günü Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.