Manşet enflasyon, bir ekonomide genel fiyat düzeyindeki yükselişleri ölçen önemli bir göstergedir. Türkiye’de bu gösterge genellikle Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile ifade edilir. TÜFE, tüketicilerin alışverişlerinde karşılaştığı fiyat değişimlerini gösteren en detaylı endekslerden biridir ve bu nedenle en sık kullanılan enflasyon göstergesidir.

Çoğu kişi enflasyon oranındaki değişiklikleri TÜFE'deki hareketlerle ilişkilendirir, çünkü bu endeks, halkın günlük yaşamında sıkça karşılaştığı fiyat değişikliklerini en iyi şekilde yansıtır. Bu nedenle de bu enflasyon türü medyada diğer türlere kıyasla daha çok yer alır.

Araç Sahiplerine Üzücü Haber: Benzine Zam Kapıda Araç Sahiplerine Üzücü Haber: Benzine Zam Kapıda

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Toptan Eşya Fiyat Endeksi veya Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) zımni deflatörü gibi diğer enflasyon göstergeleri de mevcuttur. Bu göstergeler genellikle daha dar kapsamlıdır ve tüketici fiyatları üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olsalar da, medyada genellikle TÜFE üzerinden yapılan değerlendirmeler ön plandadır.

Basın, TÜFE'deki değişimleri manşetlere taşıyarak geniş bir kitleye ekonomik durumu yansıtır ve bu nedenle TÜFE, "manşet enflasyon" olarak isimlendirilir. Bu kullanım, TÜFE’nin genel ekonomik eğilimleri ve halkın yaşadığı fiyat değişimlerini en iyi yansıtan veri seti olarak kabul edilmesinden kaynaklanmaktadır.

Muhabir: Utku Kabakcı