Meksika’nın Yucatan Yarımadası'nda yapılan kazılarda, arkeologlar lazer destekli görüntüleme teknolojisi "LiDAR" sayesinde, yoğun yağmur ormanlarının arasında gizlenen Maya uygarlığından kalma antik bir kenti keşfetti.
Güneydoğudaki Campeche eyaletinde yapılan araştırmada, gür bitki örtüsü altına gizlenmiş yapılar, lazer ışınları kullanılarak tarandı. Bu işlemde kullanılan "LiDAR" teknolojisi, uzaktan algılama yöntemleriyle nesneler arasındaki mesafeyi ölçerek yapıların haritasının çıkarılmasına olanak tanıdı.
Keşfedilen şehre “Valeriana” adı verilirken, antik kentin tarım alanları, spor sahaları, amfi tiyatro ve piramit benzeri yapılar içerdiği belirlendi. Çalışmayı yürüten araştırmacılardan Luke Auld-Thomas, Edinburgh kadar geniş bir alanı kapsayan bu antik kentin MS 750 ile 850 yılları arasında 30 ila 50 bin kişilik bir nüfusa ev sahipliği yapmış olabileceğini belirtti.
Bir diğer araştırmacı Profesör Marcello Canuto ise, şehrin çöküş sürecinin nedeni konusunda iklim değişikliğinin rol oynamış olabileceğini söyledi. Ancak çöküşe yol açan tüm faktörlerin henüz netleşmediğini vurguladı.
Çalışmanın detayları “Antiquity” dergisinde yayımlandı.
Maya Uygarlığı’nın Yükselişi ve Düşüşü
Maya uygarlığı, Meksika’nın güneyinden başlayarak Honduras, El Salvador ve Guatemala’ya kadar uzanan geniş bir bölgeye yayılmıştı. Milattan Önce 400’lü yıllarda büyümeye başlayan bu uygarlık, MS 250 ile 900 yılları arasında altın çağını yaşamış, sonunda ise İspanyolların istilasıyla son bulmuştu.
Arkeolojik kazılarda elde edilen bulgular, Maya toplumunun astronomi, matematik, mimari ve sanatta ileri düzeyde bir medeniyet olduğunu ortaya koyuyor.