Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 6 ildeki 30 okulun isminin kanuna aykırı olarak Türkçe olmadığı gerekçesiyle değiştirilmesini talep etti.

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından ilgili illerin valiliklerine gönderilen "Türk Okulları" konulu yazıda, Türk milli eğitiminin temel ilkelerine vurgu yapılarak, kurumlara verilen adların Türkçe olması gerektiği belirtildi.

Pendik'te İnşaattan Düşen İşçi Hayatını Kaybetti Pendik'te İnşaattan Düşen İşçi Hayatını Kaybetti

Yazıda, 1739 sayılı Milli Eğitim Kanunu'na atıfta bulunularak, kurumların adlarının, Türk milli eğitiminin genel ve özel amaçları ile uyumlu, Türkçe ve belli bir anlam taşıyan isimler olması gerektiği hatırlatıldı.

Azınlık okulları, yabancı okullar ve milletlerarası okullar gibi belirli istisnalar dışında, diğer kurumlara yabancı adlar verilmesinin yasal olarak mümkün olmadığı ifade edildi. Aynı zamanda, Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kısaltmalar dizininde yer alanlar haricinde, kurum adlarının kısaltma olarak kullanılmasının esas olduğu vurgulandı. 

MEB, bu düzenlemelere aykırı olarak Türkçe isim verilmediği tespit edilen 6 ildeki 30 okulun isimlerinin değiştirilmesini ve yeni kurum adlarının önerilmesini talep etti.

Bakanlık, söz konusu okulların isimlerinin belirlenen yönetmeliğe uymadığını belirterek, gerekli düzeltmelerin yapılmasını istedi. Bu adım, milli eğitimin ilkelerine uygunluğu sağlamak amacıyla atılmış bir girişim olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA