Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye-Avusturya maçında milli futbolcumuz Merih Demiral'ın gol sevinci olarak iki eliyle Bozkurt işareti yapması şampiyonaya ev sahipliği yapan Almanya’da tartışmalara sebep oldu.

A Milli Futbol Takımı, Avrupa Şampiyonası Son 16 Turu’nda karşılaştığı Avusturya’yı milli oyuncumuz Merih Demiral'ın attığı 2 gol ile 2-1’lik skorla mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. Maçın oyuncusu ödülüne layık görülen Demiral'ın gol sevinci ise Almanya’da tartışmalara sebep oldu. Öyle ki Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın UEFA'dan yaptırım talep etmesi üzerine Demiral'a disiplin soruşturması açıldı. Bunun üzerine de Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz Dışişleri Bakanlığımıza çağrıldı. 

Kimileri Bozkurt işaretini “faşizm” ile özdeşleştirse de bu bakış açısının eksik bilgiden kaynaklandığını söylemek mümkün. Hemen hemen her millet mitolojisine ve kültürüne dayandırdığı bir ya da daha çok sayıda hayvanı sembol olarak kullanmaktadır. Fransızların “Horozu”, Rusların “Ayısı”, Amerikalıların “Kel Kartalı” gibi Türklerin de “Bozkurt’u” böyle değerlendirilmelidir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında kâğıt paraların ve parti bayraklarının üzerinde ulusal bir sembol olarak kullanılan Bozkurt, daha sonraki yıllarda da farklı siyasi çizgideki parti liderleri tarafından kullanılmıştır. Bugün için Bozkurt işareti daha çok Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile özdeşleşmiş olsa da söz konusu işaret; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Başbakanlarımızdan Binali Yıldırım gibi daha pek çok farklı siyasi çevrelerden gelen politikacılar tarafından da yer yer yapılmıştır.

Bozkurtlu Para

Kılıçdaroğlu Bozkurt Işareti Yıldırım Bozkurt IşaretiBozkurt İşaretinin Tarihi ve Mitolojik Kökleri

Bozkurt işareti, Türk mitolojisinin derinliklerinden günümüze kadar gelen güçlü bir semboldür. İslam öncesi kökleri olan bu işaret, Türk halklarının tarih boyunca benimsediği ve kullandığı sembollerin başında gelmektedir.

Bozkurt'un Türk kültüründeki yeri, Budist ve Tengricilik inançlarından beslenerek, tarihsel süreçte farklı Türk boyları tarafından soylarını ve kimliklerini ifade etmek maksadıyla kullanılmıştır.

Araştırmalar, Bozkurt işaretinin Batı'ya göç eden Hunlar, Kıpçaklar ve Peçenekler gibi çeşitli Türk halkları tarafından benimsendiğini göstermektedir. Bu sembol, sadece bir kimlik ifadesi değil, aynı zamanda bir dayanışma ve güç göstergesi olarak kabul edilir.

Bozkurt işaretinin kökeni, Türk mitolojisindeki dişi kurt Asena'nın hikayesine dayanmaktadır. Asena, Türk ve Moğol boylarının ortak köken hikâyesinin merkezinde bulunur.

Göktürklerin mavi bayrağında yer alan kurt figürü; mücadele ruhunu, özgürlüğü, hızı ve doğayı temsil eder. Türk mitolojisine göre, Türk milletinin başına kötü bir şey geldiğinde ve tehlike anında kurt ortaya çıkar ve doğru yolu gösterir. Bozkurt işareti ve mitolojisi, Türk halklarının tarih boyunca taşıdığı değerlerin ve inançların bir yansımasıdır.

Erdoğan, EURO 2024 Çeyrek Finali için Berlin'de Erdoğan, EURO 2024 Çeyrek Finali için Berlin'de

Muhabir: Utku Kabakcı