SİBEL BAY
Sema Kayabaşı sim sırmanın uzun yıllar boyunca var olduğunu belirterek, “Sim sırma insanlık tarihi kadar eskidir. Sim sırmayı Osmanlı sarayına taşıyanlar Kahramanmaraşlı padişah eşleri olduğundan ‘Maraş İşi’ olarak da adlandırılmıştır. Daha sonrasında ise insanlar bu işi geçim kaynağı olarak sürdürmüşlerdir.
Sim Sırma Sanatı El Becerisi İster
Sim sırmanın ön hazırlığında marangozluk bilgisinin olması gerektiğini belirten Kayabaşı, “Sim sırma diğer nakış işlerinden çok daha farklı ve zordur. Sim sırma işlemek için kumaşı tutan ahşap alete cülde denilir. Sim sırmada öncelikle kartonlardaki desenleri möhlüke bıçağıyla oyarak kumaş üzerine yapıştırırız. Özel bıçağımız möhlüke her iki tarafı da keskin bir bıçaktır. Sivri ucu ile desenleri, bombeli ucu ile boyut vermek istediğimiz kartonları yontarız. Daha sonra bu kumaşı altına karton koyarak kasnağa gerdiririz. Bizim kasnağımız gri kartondur. Mumlu ipler ile onlara yol açarak simi bir sağa bir sola batırırız. İşlem bitikten sonra istenilen alanda kullanılmaya devam eder” dedi.
Sim sırmanın büyük bir güç istediğinin altını çizen Kayabaşı, “Sim sırma büyük bir kuvvet istiyor. Meşakkatli ve uç noktada bir iştir. Ayrıca büyük bir sabır gerektirir. Bu işi ya seversiniz ya da sevmezsiniz. İnsanın ruhunu ilmek ilmek dinlendiren, geleneksel motifleriyle evlerimizi süsleyen bu sanat zor olduğu kadar da güzeldir. İnsana huzur veren bir hobiye dönüşmesi ise sabırla ortaya çıkar” dedi.
Bitki motiflerinin ağırlıklı olarak sim sırma sanatında kullanıldığını belirten Kayabaşı, “Eskiden hatlar daha sertti. Günümüzde stilize edilerek çiçek motifleri günlük kullanıma uygun hale getirilmiştir. Lale ve karanfil desenleri sık kullanılan motifler arasında yer alıyor. Sim sırmayı yaz sezonu ile birlikte başlayan kına gecelerinde fazlaca görüyoruz” dedi.
Sim sırmada özgün çalışmalar olması gerektiğini vurgulayan Kayabaşı, “Her türlü malzemeden esinlenebilirsiniz. Bir yaprak, bir çiçek, bir peçete dahi sizin sim sırma motifiniz olabilir. Önemli olan burada özgün ve bireysel içerikler ortaya koymaktır. İşin aslını ve geleceğini korumak ise sim sırmanın püf noktasıdır. Kadife kumaşa ipek iplikle işlenen desenler ise özgün motiflerle daha da kaliteli eserler ortaya koyacaktır” dedi.