Yağlama, iç Anadolu bölgesinde yer alan Kayseri’ye özgü bir lezzettir. Başka yörelerde benzerlerine rastlasak da, orijinali Kayseri usulü olandır. Kayseri yağlaması, taze olarak pişirilen yufka ile kıymanın üst üste gelmesi ile yapılır. Yağlamanın bize göre en önemli püf noktaları, yufkasının inceliği ve baharat dengesinin yerinde olmasıdır. Şimdi gelelim yağlama tarifimizin detaylarına.
Malzemeler
Hamuru için:
4 su bardağı un
1,5 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı instant maya
1,5 su bardağı ılık su
Kıymalı Harcı İçin:
4 yemek kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet orta boy soğan (minik doğranmış)
500 gram orta yağlı dana kıyma
1 yemek kaşığı (tepeleme) domates salçası
2,5 su bardağı domates püresi (veya rendelenmiş domates)
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1,5 su bardağı su
Üzeri İçin:
1 su bardağı yoğurt
bir diş sarımak (isteğe bağlı)
Nasıl Yapılır
Hamur İçin; Unu bir kabın içerisine havuz olacak şekilde koyun. Sonrasında unun ortasına su, maya, şeker ve tuzu koyarak, karıştırmaya başlayın. Hamur pürüzsüz olana kadar yoğurmaya devam edin. Hamur istediğiniz kıvama gelmediyse ekstra un ve su ekleyebilirsiniz.
Hazırlanan hamurun üstünü kapatarak, oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. Bu işlem yaklaşık 40-50 dakika arasında sürmektedir. Mayalanan hamurdan 12 adet eşit büyüklükte bezeler hazırlayın.
Bezeleri tavanızın yüzeyinin büyüklüğünde (yaklaşık bir yemek tabağı büyüklüğünde) olacak şekilde açarak, önceden ısıtılmış tavada arkalı önlü bir şekilde pişirin.
Kıymalı Harcı İçin; Tencereyi alın ve içine yağları koyarak, kızdırın. Sonrasında kıymayı da ekleyerek karıştırın ve kıymayı iyice kavurun.
Kıyma kavrulurken içine soğanları da ekleyerek kavurmaya devam edin. Salça ve domates püresini de ekleyerek birkaç dakika daha kavurun.
En son olarak baharatları ve suyunu koyarak, kısık ateşte kaynayana kadar pişirmeye devam edin.
Hamurumuz ve kıymalı içimiz hazırlandıktan sonra, bir servis tabağı üzerine, hazırladığımız yufkayı koyup üstüne hazırladığımız kıymalı içten koyuyoruz. Bu işlemi içimiz ve yufkamız bitene kadar üst üste koyarak devam ediyoruz.
Tüm işlemler bittikten sonra yağlamayı 4 eşit parça olacak şekilde kesip, üstüne de kenarda hazırladığımız yoğurdumuzu dökerek servise hazır hale getiriyoruz.
Afiyet olsun!