Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, liselerde seçmeli dersler kapsamına alınan "sanat eğitimi" dersinin müfredatı oluşturuldu.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından 9, 10, 11. ve 12. sınıflar için hazırlanan dersin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylandı.

Sanat eğitimi dersi, 9 ve 10. sınıflarda 1, 2 veya 3 ders saati, 11 ve 12. sınıflarda ise 1 veya 2 ders saati olarak öğrencinin tercihine bırakılacak. Dersler uygulamaya odaklanacak.

Sanat eğitimi dersiyle öğrencilerin, sanatın genel özelliklerini kavramaları, sanatsal duyarlılık, düşünme, yorumlama ve yaratıcılık becerilerini geliştirmeleri; bilinçli bir sanatsever olmaları, sanatın dünyada ortak bir dil olduğu şuurunu kazanmaları ve Türkiye'yi hem ulusal hem de uluslararası sanatsal etkinliklerde temsil etmeleri gibi çıktılar alınması hedefleniyor.

Ankara-İstanbul Otoyolu Bolu Dağı Çıkışında Feci Kaza: 1 Ölü, 4 Yaralı Ankara-İstanbul Otoyolu Bolu Dağı Çıkışında Feci Kaza: 1 Ölü, 4 Yaralı

Ders "müzik", "görsel sanatlar", "geleneksel Türk sanatları", "sahne sanatları" ve "müze eğitimi" olmak üzere 5 alanı kapsıyor.

Müzikte, piyano, keman, flüt, koro, klarnet, gitar, bağlama, kanun, kaval, ney, ut, tar ve kemane olmak üzere 13; görsel sanatlar branşında, fotoğraf, grafik tasarım, kısa film ve animasyon olmak üzere 4; geleneksel Türk sanatları alanında, hüsnühat, tezhip, ebru, vitray, minyatür ve ahşap oymacılığı olmak üzere 6; sahne sanatları alanında, tiyatro, drama ve halk oyunları olmak üzere 3, müze eğitimi alanında ise müze eğitimi olmak üzere 1 modül bulunuyor.

Öğrenciler, bu modüllerden birini bir yıl boyunca 72 saatlik ders programıyla öğrenebilecek.

Öğretmenler, dersi işlerken mümkün olduğunca teknolojiden yararlanabilecek. Tasarım ve uygulama çalışmalarına ve bu aşamada iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmasına önem verilecek. Gerekli durumlarda talimatların yazılı olduğu yönergeler yoluyla öğrenciler bilgilendirilecek.

AA

Editör: Arda Kemal Atay