Uluslararası Sinema Derneği'nin düzenlediği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün himayesinde gerçekleşecek olan "Milli Sinema Günleri" etkinliği sinemaseverlerle buluşmak üzere yarın başlıyor.
30 Kasım'a kadar sürecek bu özel etkinlik, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde çeşitli söyleşiler, açık oturumlar ve film gösterimleriyle dolu bir program sunacak.
Etkinliğin ilk gününde, yerli ve milli sinema anlayışının 50 yıllık geçmişi ele alınacak. Yapımcı, yönetmen, senarist, oyuncu ve yazarların katılımıyla, Türk sinemasının tarihi, gelişimi ve dönüm noktaları üzerinde derinlemesine bir tartışma yapılacak. Etkinlik, açılış töreninin ardından Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde düzenlenecek açık oturumlarla devam edecek.
Bu özel etkinlikte, "Yolumuzun İşaret Taşları" başlığı altında bir dizi oturum düzenlenecek. Mesut Uçakan’a odaklanan ilk oturumda, sektördeki önemli isimler Bünyamin Yılmaz, Rabia Bulut, İhsan Kabil, Nazif Tunç ve Suat Köçer bir araya gelerek, yönetmenin sinemadaki izlediği yolu ve Türk sinemasına katkılarını tartışacak. Ali Osman Emirosmanoğlu ve Ömer Lütfi Mete'nin sinemaya katkılarını da ele alacak başka oturumlar da, katılımcıların bilgi ve deneyimlerini paylaşmasına olanak tanıyacak.
Sosyolog ve akademisyen Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, "Milli Sinemanın Ortaya Çıkış Koşulları ve Şekillenmesi Üzerine Bazı Gözlemler" başlıklı söyleşisinde, yerli sinemanın toplumsal ve kültürel altyapısını analiz edecek. Ayrıca, "Dizilerin Cenk Meydanı" başlıklı söyleşide, 50 yıllık milli sinema anlayışının yönelimleri, sinemadaki evrimi ve yapılan üretimler masaya yatırılacak. Bu söyleşiye Cemil Yavuz, Emre Konuk, Ferhat Eşsiz, Halis Cahit Kurutlu ve Kemal Tekden katılacak.
Sinema eleştirmeni Enver Gülşen, Türk sinemasının dil arayışları üzerine görüşlerini "Dünden Yarına Sinemamızın Dil Arayışları" başlıklı söyleşisinde paylaşacakken, Derviş Zaim ise "Gelenekten Geleceğe Sinemada Dil Arayışları" üzerine katılımcılarla bir tartışma yapacak.
Etkinlikte, 1970'lerden günümüze kadar yapılan çeşitli kurmaca, belgesel ve animasyon filmlerinin ücretsiz gösterimleri yapılacak. Yücel Çakmalı'nın "Zehra" ve "Bir Adam Yaratmak", İsmail Güneş'in "Çizme", Salih Diriklik'in "Danimarkalı Gelin" filmi gibi önemli yapımlar sinemaseverlerle buluşacak. Ayrıca, Murat Pay'ın "Miraciye: Saklı Miras", Semih Kaplanoğlu'nun "Bağlılık: Hasan" ve Nazif Tunç'un "Karınca" gibi dikkat çekici filmler de gösterilecek.
Milli Sinema Günleri, 1973'te Milli Türk Talebe Birliği tarafından düzenlenen ve 50 yıl sonra yeniden hayat bulan bir gelenek olarak, sinema camiasının önemli isimlerini bir araya getiriyor. Katılımcılara, etkinlikte yer alan kitaplar ve "II. Milli Sinema Açık Oturumları" adlı eser hediye edilecek.