Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği etkinlik kapsamında, Shawky "Boshporus Talks" programında İstanbullularla buluştu.  

Atlas 1948 Sineması'nda gerçekleştirilen programda, yönetmenin "Hesap Günü" (Yomeddine) filmi gösterildi. Film sonrası, Shawky, yönetmen Elif Eda'nın moderatörlüğünde "Odaktaki Yönetmen" adlı söyleşide deneyimlerini paylaştı. 

Cannes Film Festivali'nde "Francois Calais Ödülü"nü kazanarak dikkatleri üzerine çeken Shawky, bu film için ilhamının 2007-2008 yıllarında çektiği bir belgeselden geldiğini belirtti. Shawky, o dönemden biriktirdiği hikayeleri uzun metraj bir filme dönüştürmeye karar verdiğini ifade etti. 

"Filmde, Profesyonel ve Amatör Oyunculardan Oluşan Bir Kadro ile Çalıştık" 

Shawky, "Hesap Günü" filminin, cüzzam hastası bir bireyin ailesini arayışını sade bir anlatımla ele aldığını vurguladı. Yönetmen, "Filmde profesyonel oyuncular ve amatörlerden oluşan karma bir kadro ile çalıştık. Ana karakterlerimiz aslında oyuncu değildi. Her filmde tanınmış isimler yer alması beklenir, ama bizde bu hiç olmadı. Karma kadromuzla gerçekten güzel bir başarıya imza attık. Tüm süreç boyunca birlikteydik ve senaryo üzerinde ortak bir çalışma gerçekleştirdik" dedi. 

Senaryoyu okuyanların filminin acı dolu olabileceğini düşündüğünü belirten Shawky, "Görüntü karanlık ve zorlayıcı gelebilir. Bu nedenle insanları filme rol almaları için ikna etmek zorundaydım. 'Filmde acı ve ıstırap olmayacak, eğlenceli bir anlatı olacak. Karakterin neşesi ekrandan izleyiciye geçecek' diyerek onları ikna etmeye çalıştım" şeklinde konuştu. 

Filmin yapım sürecinde uzun süre fon bulma mücadelesi verdiklerini söyleyen genç yönetmen, "Aylarca destek aradık, adeta bir öğrenci filmi yapar gibi hissediyorduk. İkinci filmimizde daha fazla bütçemiz olmasına rağmen, yine de deve yarışı gibi büyük prodüksiyonlar gerektiren bir konu üzerine çalışıyorduk. Bu sebeple, tekrar kısıtlı bir bütçeye geri dönmek zorunda kaldık" diye ekledi. 

"Cannes'a Gitmek Bizim için Büyük Bir Olaydı" 

Abu Bakr Shawky, aynı zamanda Mısır'ın Oscar adayı olan filminin Mısır'daki tepkilerine dair de, "Şaşırtıcı bir ilgiyle karşılandık. Bağımsız filmlere destek veriliyor. Filmimiz 3-4 ay boyunca sinema salonlarında gösterildi ve bağımsız sinema alanında en çok gişe başarısı elde eden yapım oldu" dedi. 

Bağımsız filmlerin yapım sürecinin zorluğuna değinen Shawky, "Filmi tutkuyla yapmanız gerekiyor. Fon bulmak, çekim yapmak ve post prodüksiyon aşamaları yıllar alıyor. Çok iyi bir fikriniz olabilir, ama onu geliştirmeniz aylar sürebilir. Benim tercih ettiğim filmler genellikle bağımsız yapımlar. Çünkü arkasında gerçek bir tutku olduğunu görebiliyorsunuz. Cannes'a gitmek benim için büyük bir deneyimdi. Küçük bir filmle festivalde yer almak gerçekten çok keyifliydi. Bu filmi yaparken her şeyimiz yoktu. Prodüksiyon şirketimiz benim evimdi; herkes orada yaşıyordu ve vakitlerimizi orada geçiriyorduk" dedi. 

Shawky, her yönetmenin 'daha iyi yapabilirdim' dediği noktaların olduğunu belirterek, "Sinemacılarla konuştuğumda hep aynı şey söyleniyor. Film yapmanın doğasında bu var. Her zaman geriye dönüp bazı şeyleri farklı yapmayı isteriz. Film yapma süreci uzun olduğu için, tamamladığınızda bambaşka bir insan haline geliyorsunuz ve olaylara farklı bir gözle bakabiliyorsunuz" ifadelerini kullandı. 

"Bir Film Setinde Pek Çok Şey Gözlemlenip Öğrenilebilir" 

Kahire'deki siyasi bilimler eğitiminden sonra New York Tisch Sanat Okulu'nda film prodüksiyonu okuyan Shawky, sinema eğitimi üzerine katılımcılara, "Film okuluna gitmem önemliydi, çünkü teknik detayları öğrendim. Ancak sinema yapmak için mutlaka okulda eğitim almanıza gerek yok. Etrafınızdaki doğru ortamın size faydası olacaktır. Sürekli bir fikir alışverişinin olması gerekiyor. Film yapma süreci çok değişti ve sürekli evriliyor. Örneğin, bir film setinde gözlemler yaparak birçok şey öğrenebilirsiniz. Staj yapmak ve setlerde çalışmak size büyük katkı sağlayacaktır" dedi. 

"Hesap Günü" filminde başrolleri Rady Gamal, Ahmed Abdülhafız ve Üsame Abdullah paylaşıyor. Mısır'ın Oscar adayı olan film, Cannes'da ana yarışmaya seçildi ve Francois Calais ödülüne layık görüldü. 

Forbes Magazine tarafından uluslararası alanda en etkili 5 Arap yönetmenden biri olarak gösterilen Shawky'nin, 12. Boğaziçi Film Festivali'ndeki ikinci filmi "Hajjan", dünya prömiyerini Toronto Film Festivali'nde gerçekleştirdi. 

"Yıldızlararası" 10. Yılında Yeniden Beyaz Perdede "Yıldızlararası" 10. Yılında Yeniden Beyaz Perdede

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle düzenlenen 12. Boğaziçi Film Festivali, Turkcell ve Türk Hava Yolları'nın ana sponsorluğu, Türkmedya'nın ise ana medya sponsorluğu ile hayata geçirilmektedir.

Kaynak: AA