Tüm gelir ve giderlerin gösterilmesi ilkesi, muhasebe uygulamalarının mali birimlerinin doğru bir şekilde yansıtılmasını sağlayacak temel bir ilkedir. Söz konusu ilke, kar ve zararların doğru ve şeffaf bir şekilde raporlanmasını sağlayarak, finansal tablolarda dönemsel gelir ve giderlerinin eksiksiz bir biçimde aktarılmasını kapsar. İlkenin temel dayanağı dönemselliktir.

Dönemsellik, belirli bir döneme ait gelir ve giderlerin o dönemde ortaya çıkan faaliyetlerle ilişkilendirilerek muhasebeleştirilmesini ifade eder. Bu, finansal durum ile ilgili doğru bir görüntü sunulabilmesi için son derece önemlidir. Bir başka deyişle, bir döneme ait kar ve zararlar sadece o dönem faaliyetleriyle bağlantılı olmalıdır. Önceki dönemlere ait kalemler ise ilgili dönemsel finansal tablolarda yer almaz. Ancak burada önemli olan husus, kendi dönemine ait gelir ve giderlerin tamamının eksiksiz bir şekilde belirtilmesi gerektiğinin unutulmamasıdır.

Toprak Mahsulleri Ofisinden Pirinç ve Çeltik Ürünlerine İlişkin Açıklama Toprak Mahsulleri Ofisinden Pirinç ve Çeltik Ürünlerine İlişkin Açıklama

Tüm gelir ve giderlerin gösterilmesi ilkesi, muhasebe pratiğinde, raporlama sürecinin doğru bir şekilde yansıtılması için gereklidir. Gelir tablosunda yer alan kalemler, dönemin tüm ekonomik faaliyetlerini kapsamalıdır.

Tüm gelir ve giderlerin gösterilmesi ilkesinin uygulamaya yansıtılabilmesi için finansal tabloların şeffaflığı sağlanmalı ve detaylı mali bileşenlere bu tablolarda yer verilmelidir. Dönemsellik kavramına dayanan bu ilke, tüm gelir ve giderlerin doğru bir şekilde gösterimini sağlayarak, muhasebe pratiğinin güvenilirliğini artırmaktadır.

Muhabir: Utku Kabakcı