Belarus Savunma Bakanı Viktor Khrenin, yaptığı açıklamada, "Belarus Cumhuriyeti topraklarında taktik nükleer silahların konuşlandırılması, potansiyel düşmanların Belarus Cumhuriyeti'ne karşı silahlı saldırıda bulunmasını önleyici caydırıcılığın önemli bir tedbiri olarak kabul edilmektedir" ifadelerini kullandı.
Khrenin'e göre, Belarus'un kabul ettiği yeni doktrinde, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ve müttefiklerine karşı "silahlı saldırı durumunda" izlenecek yolu tanımlamak üzere ayrı bir bölüm oluşturuldu.
KGAÖ, NATO'ya benzer şekilde üyelerin saldırıya uğradıklarında birbirlerinin yardımına koşmalarını gerektiren bir maddeyi geçtiğimiz yıllarda kabul etmişti.
Belarus'un yeni doktrininin kabulü, Ukrayna'daki savaşın ardından Batı ile ilişkilerinin gerginleşmesinden kaynaklanıyor. Rusya ile yakın ilişkilere sahip olan Belarus, Batı'dan gelen yaptırımlara maruz kalıyor.
Belarus, nükleer silahları, kendisini Batı'nın olası saldırılarından korumak için bir caydırıcı güç olarak görüyor. Nükleer silahlar, Belarus'un savunmasını güçlendirecek ve Batı'nın olası saldırganlığını caydıracak.
Belarus'un nükleer silahlara yönelik adımları, Batı'dan endişeyle karşılandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belarus'un nükleer silahlara yönelik adımlarını "tehdit edici" olarak nitelendirdi.