Her yıl binlerce öğrenci ilk kez okula başlıyor. Ancak bu süreçte karşılaşılan zorluklar da göz ardı edilmemeli. Okul fobisi olarak bilinen durum, bazı öğrenciler ve aileleri için ciddi bir sorun olabilir. Uzmanlara göre, tedavi edilmediği takdirde bu durum öğrencilerin eğitim hayatını olumsuz etkileyebilir. Okul fobisi nedir, belirtileri nelerdir birlikte inceleyelim.

Okul Fobisi Nedir?

Okul fobisi kabaca, öğrencinin okulda yaşadığı sorunlar nedeniyle okula gitmek istememesi veya okulda yalnız kalamaması olarak tanımlanıyor. Uzmanlar okul fobisini, temelde öğrencinin herhangi bir sebeple okuldan korkması olarak da tanımlıyor. Öğrencinin okuldayken yaşadığı yoğun sıkıntı ve huzursuzluk hissi de okul fobisine neden olabiliyor.

Okul Fobisi Belirtileri Nelerdir?

Uzmanlara göre okul fobisinin temel belirtisi öğrencinin okula gitmek istememesi ve okuldan korkması. Ancak bu tehlikeli fobinin kendini gösterdiği başka biçimler de var. Okul fobisinin öğrencileri çoğunlukla psikolojik olarak etkilediği biliniyor. Ancak bazı durumlarda fizyolojik olarak da kendisini gösterebiliyor.

21 Eylül Yay Burcu Günlük Burç Yorumları 21 Eylül Yay Burcu Günlük Burç Yorumları

Pazar akşamları veya okula gidiş saati yaklaştığında çocuğunuzda mide bulantısı, kalp çarpıntısı, ağız kuruluğu, aşırı terleme, titreme ve karın ağrısı gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkıyorsa ve bu belirtiler çocuğunuzun okula gitmemesine izin verdiğinizde kendiliğinden kayboluyorsa, bu tehlikeli fobi ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Uzmanlara göre hem öğrencilerin hem de ailelerin yaşamını ciddi şekilde etkileyen bu fobinin ortaya çıkmasına neden olabilecek unsurların sayısı da hayli fazla. Örneğin öğrencinin karakteri veya çevresel faktörler okul fobisine neden olabilecek unsurlardan biri.

Okul fobisi, öğrencinin özel olarak bir öğretmenden, dersten veya arkadaşından korkması şeklinde de kendisini gösterebiliyor. Öğrencinin okuldan veya okuldaki çeşitli unsurlardan korkması ile gelişen ve bu nedenle okula gitmek istememesine neden olan okul fobisi genellikle ilkokula başlama yaşı olan 5-6 ve ortaokula geçiş döneminin başladığı 10-11 yaşlarında görülüyor.

Ayrıca okul değiştirmek veya taşınmak gibi değişiklikler de okul fobisine neden olabiliyor.

Aile içi ilişkiler de bu durumun sebebi olabilir! Uzmanlar fertlerin birbirine aşırı bağımlı olduğu ailelerdeki çocuklarda okul fobisi görülme olasılığının daha yüksek olduğunu ifade ediyor.

Ayrıca anneden ayrılma korkusu, kardeşler arasında yoğun rekabet veya baskıcı ebeveynler de öğrencilerde okul fobisinin gelişmesine neden olabiliyor.

Nasıl Tedavi Edilir?

Uzmanlar, bu fobinin tedavi edilmediği durumlarda öğrencinin tüm eğitim-öğretim hayatını etkileyebilen bir fenomen olduğunu dile getiriyor. Peki, okul fobisi nasıl tedavi edilir?

Uzmanlara göre, tedavi sürecinde ailelerin büyük sorumlulukları bulunmaktadır. Öncelikle ailelerin, okula gitmekten korkan çocuklarının okula dönüş sürecini hızlı bir şekilde desteklemesi gerekmektedir. Bu sebeple ailelerin tutarlı ve kararlı olmaları son derece önemlidir.

Ayrıca ailelerin çocuklarının korkuları hakkında onlarla konuşması ve okuldaki sorunun kaynağını öğrenmesi gerekiyor. Öte yandan okul korkusu olan çocukların yargılanmaması da tedavi sürecindeki en önemli unsurlardan.

Uzmanlar, öğretmenlerin özellikle ilkokul çağındaki çocuklar için önemli bir rol modeli olduğunu ifade ediyor. Yani öğretmenin tutumu, çocuğun okulu sevmesi ve kendisini güvende hissedebilmesi için son derece önemli.

Muhabir: Handan Işıksal