Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Osmanlı Devleti'nden günümüze kadar ulaşan yaklaşık 11 milyon belgeden 121 bin 401'inin restorasyonunu başarıyla tamamladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bünyesinde saklanan milyonlarca tarihi belge, Arşiv Dairesi Başkanlığı tarafından titizlikle korunuyor ve restore ediliyor.

2007 yılında kurulan Belge Konservasyon ve Restorasyon Birimi, bugüne kadar 121 bin 401 belgenin restore edilmesini sağladı. Bu belgeler arasında, yıpranmış mülkiyet defterleri ve diğer tarihi evraklar, uzman ekipler tarafından aslına uygun şekilde yenilendi.

Restorasyon işlemleri, belgenin durumuna bağlı olarak iki farklı yöntemle gerçekleştiriliyor. Klasik usulde elle yapılan restorasyon işlemleri, belgelerin özenle yeniden şekillendirilmesini sağlarken, ikinci yöntem olan Leaf-Casting uygulamasında, mürekkebi dağılmayan belgelerin eksik kısımları kağıt hamuru ile tamamlanıyor. Leaf-Casting yöntemi, yerli ve milli üretimle yapılan makineler sayesinde klasik restorasyona göre daha hızlı bir şekilde uygulanıyor.

Restorasyonu tamamlanan belgeler, yeni ciltlerle kaplanarak fasiküller halinde ciltleme birimine iletiliyor ve burada tutanak tutularak ilgili birime teslim ediliyor.

Aksaray-Ankara Karayolundaki Otobüs Kazasına Taziye Mesajı Yağdı Aksaray-Ankara Karayolundaki Otobüs Kazasına Taziye Mesajı Yağdı

Öne çıkan projeler arasında, 1463 yılına ait 65 metre uzunluğundaki Ayasofya Vakfiyesi de yer alıyor. Bu tarihi belge, klasik restorasyon yöntemleriyle dikkatli bir şekilde restore edildi.

Kaynak: AA