AHMET MERT DOKUZOĞLU

2015 yılından 2022 yılına kadar aralıksız ağır sıklette dereceye giren ve profesyonel 12 maçta sadece 2 kez mağlup olan milli boksör Muhammed Dursun, spor hayatına nasıl başladığını Ticari Hayat Gazetesine anlattı.

"Bu Boşluğu İyi Bir Şekilde Dolduracağımı Düşünüyorum"

Dursun, “2005 yılında spor hayatıma başladım. 2009 yılında ilk amatörde dövüştüm. İstanbul’da ve Türkiye’de dereceler yaptım. 2015 yılından itibaren profesyonel olarak dövüşmeye başladım. Türkiye’de 3 profesyonel maçım var geri kalanlar hep yurtdışında dövüştüğüm maçlar. Rusya, Sırbistan, KKTC, Bosna Hersek gibi.

Bosna Hersek’te 2021 yılında Uluslararası Altın Eldiven Kick Boks Şampiyonu oldum. Ukrayna’da bölge şampiyonasına katıldım ağır sıklette dereceye girdim. Güzel bir çıkış yakaladım ve profesyonelde iddialıyım. Türkiye’de bizim çok fazla ağır sıkletimiz yok. Bu boşluğu iyi bir şekilde dolduracağımı düşünüyorum. Çünkü amatör geçmişim çok iyi, defalarca turnuvalarda dereceler almışım, Milli takımı temsil ettim ve profesyonelde dünyada yerimi alacağıma inanıyorum." dedi.

"Ağır sıkletlerde en önemli şey sparring yani dövüştür"

Şampiyon milli sporcu, ileri tarihe ertelenen Almanya'daki turnuva ve Sırbistan'da gerçekleştirdikleri kamp süreci hakkında bilgi verdi. 

Dursun, "Geçtiğimiz 2022 yılının Kasım ayında Özbekistan’da Olimpiyat şampiyonu Bahadır Celalov ile bir hazırlık süreci yaşadım. 20 günlük bir kamp sürecimiz oldu. Almanya’da bir turnuvam vardı, ne yazık ki ülkemizde yaşanan acı deprem felaketinden dolayı ileri bir tarihe ertelendi. Vize sürecimiz oldu, vizeden red aldık böyle de bir sürecimiz oldu. Almanya’daki turnuva bir sonraki tarihe taşınmış oldu.

Fenerbahçe’den Flaş Transfer: Resmi Açıklama Geldi Fenerbahçe’den Flaş Transfer: Resmi Açıklama Geldi

Sırbistan’a gittim orada da 1 ay, iyi sporcularla beraber kamp yapma fırsatım oldu. 1 hafta sonra Kıbrıs’a gideceğim. UBO Avrupa Şampiyonu Metin Turunç ile çalışmalarımız olacak. Ağır sıkletlerde en önemli şey sparring yani dövüştür. Bunun için Türkiye’de belli başlı sporcularla fırsatımız oldukça yapıyoruz. Kadir Yıldırım, Glory’de bizi temsil eden Cihad Kepenek var ve birçok sporcu arkadaşımızla bir araya gelmeye çalışıyoruz. Metin ağabeye de şampiyona öncesinde böyle bir desteğimiz olacak. 10 gün kadar orada kalacağım. Sabah akşam idmanlarla yoğun bir tempo olacak. Sabah rutin antrenmanlarımız, akşam da eldiven takıp dövüşeceğiz." diye konuştu. 

"Kıran kırana mücadele edip kaybettiğim maçlar değildi"

Dursun, gününde olması halinde her zaman çok iyi maçlar çıkaracağını ifade etti. Dursun, "Glory ile bir anlaşma içindeyiz. Glory, kick boksta dünyanın en önde gelen şampiyonlarının bulunduğu bir bölge ve çok ciddi şampiyonlar var. Geçen hafta Azerbaycanlı Behram Recepzade grand prix’te yerini aldı ve çok güzel dövüşler yaptı. Bende onlardan çok daha iyi maçlar çıkarabileceğime inanıyorum. Dövüş sporlarında bazen gününüzde olamayabiliyorsunuz, çünkü ben 2 sene maç kazanıp sonra profesyonelde kaybettiğim 2 maçıma bakıyorum. Kıran kırana mücadele edip kaybettiğim maçlar değildi. Hazırlık döneminde çok iyisiniz, 3 ay performansınız çok iyi ama son 1 hafta bazen sakatlık, hastalık olabiliyor ya da o saatte gününüzde olamayabiliyorsunuz. Sonuçta iki kişi eldiven takıyor ve dövüşüyorsunuz. Ne kadar tekniksel bir vuruş olsa da darbe alıyorsunuz. Güreş ya da diğer spor dalları gibi değil. Böyle bir şey ile karşılaşmazsak ve günümüzde olursak kendimizi orada göstereceğimize inanıyoruz." ifadelerini kullandı.  

Spora nasıl başladı? 

Dursun, spora başlama hikayesini anlattı ve İstanbul'da aldığı şampiyonluğun kendisini tetiklediğini belirtti. Dursun, "5 çocuklu bir ailenin en ufak çocuğuyum. Tek erkek çocuğum, 4 tane ablam var. Rahmetli dayım Murat Dursun kendisi güreşçiydi. Genetik olarak dayımıza çekmiş olabiliriz, bizim ailede herkes genetik olarak iri yapılı. Arkadaşlarımda teşvik etti. Mahallede yaramaz çocuktum ama ringde sökmedi. İlk spora başladım neredeyse ilk 3 yıl hep dayak yedim, dereceye giremedim. İlk şampiyonluğum, İstanbul’da aldığım ilk derece beni tetikledi. İşi biraz daha ciddiye almaya başladım ve konsantrasyonum arttı. Okulu genç yaşta bıraktım, açıktan bitirdim. Ailenin desteği sporda çok önemli. Tokatlı olduğumuzdan dolayı biraz daha güreş ön planda, boks deyince biraz daha soğuk bakılıyor. Hep mücadeleyi tek verdim." açıklamalarını yaptı. 

"Daha da iyilerini yapacağız"

2019’da en başarılı sporcu ödülünün sahibi ve aynı zamanda 2. kademe antrenörlüğü de bulunan milli boksör, hedefinin daha da iyi dereceler yapmak olduğunu söyledi. 

"Profesyonel boks ve normal amatörde 2. kademe antrenörlüğüm var aynı zamanda Ju Jitsu karma dövüş sanatlarında da ikinci kademe antrenörlüğüm var. Diğer sporculara göre bu konuda biraz daha etkin olmaya çalışıyorum. Milli sporcu olan bazı sporcuların antrenörlük belgeleri yok, sadece dövüşmek Türkiye’de yetmiyor. Bazı gerçekler var, bir ABD değil. Elinizi taşın altına koymanız gerekiyor, bizde gerek diyalogla gerek ringde elimizden geleni yapıyoruz. Şu ana kadar iyi dereceler yaptık, daha da iyilerini yapacağız." dedi. 

Sinan Şamil Sam hakkında

Türkiye'ye boksu sevdiren ve yaygınlaştıran Sinan Şamil Sam efsanesi hakkında ise Dursun şu ifadeleri kullandı: 

Ağır sıklette 20 yılda hiçbir derece alamadık. Ağır sıklette dünya şampiyonluğu bir tek Sinan ağabeyde var. Sinan Şamil Sam’dan sonra ağır sıklette bunu yakalama fırsatımız olmadı. Çok başka bir adamdı, çok teknik ve tecrübeli, vatanını çok seven bir sporcuydu. Antrenörleriyle beraber çalışma fırsatım oldu. Kliçko kardeşler döneminde kendisine profesyonele geçmesi için büyük paralar teklif edildi. Sinan ağabey bunu istemedi, yapmadı. Yapsaydı dünyanın birçok ülkesinde daha da tanınabilirdi. Ülkesini bırakmadı, kendi bayrağını ön plana çıkardı. Allah ondan razı olsun ve Allah rahmet eylesin kendisine…

Avrupa ve Türkiye'de dereceler

Şubat 2021’de Ağır Sıklet Boks Şampiyonasında şampiyonluğa ulaşan, Türkiye’deki Avrupa Şampiyonasında 4’üncülük ve 2022’de de Büyükler Kick Boks Şampiyonasında ise 3’üncülüğü bulunan Dursun, Türkiye ve dünyadaki büyük şampiyonalar hakkında bilgi verdi.

Dursun, "Türkiye’de en büyük organizasyonu yapanlardan birisi Nusret hoca ve Birol Topuz. Bu iki hocamızın yaptığı organizasyonları çok beğeniyorum. Öztürk Akpolat gibi yine önemli hocalarımız var. Dünyada da kick boks denilince Onefc ve Glory bu ikisine ulaşabilirseniz sizi dünya tanıyor. Burada dövüşen sporcular çok kalifiye sporcular. Kick boks olimpik bir branş değil. Onefc ve Glory’de dövüşen kendilerini ispat etmiş ve olimpiyat sporcuları kadar değerli Fatih Ulusoy ve Cihad Kepenek gibi sporcularımız var.

Bazen şunu soruyorlar bize Avrupa’da yaptın, Türkiye’de neden üçüncü oldun diye. Amatör dövüşmüyorum ama bazen amatörde şunu yapıyoruz turnuva olmuyor, rakip yok, sırf bizim için bir antrenman olsun diye kürsüde yerimizi alıyoruz. Zorlamıyoruz bizim için bir sparring anlamında geçiyor. Türkiye’de ağır sıklette çok iyi dereceler yapıldı. Hamza Kendircioğlu, Yusuf Açık, Kadir Yıldırım gibi sporcularımız var ve onların arsında kendinizi gösterebiliyorsanız bu bir başarıdır." diye konuştu.

Antrenman sıklığı ve beslenme hakkında

Milli boksör antrenman sıklığı ve beslenmesi ile ilgili de detaylar aktardı. Dursun genç sporcu adaylarına da tavsiyede bulundu. 

Dursun, "1.91 boyum ve kilom ise 120. Müsabaka dövüş kilom ise 110. Yılın 12 ayı hep hazırlıklıyız. Benim yarın maçım çıksa kondisyonum var çıkarım. Amatörde kurada kim çıkarsa onunla dövüşürsünüz, profesyonelde ise dövüşeceğiniz rakip 2-3 ay öncesinden belli olur, anlaşmalar yapılır ve çalışma olur. Rakibin fiziksel, gücüne ve tekniğine göre çalışma uyguluyoruz.

Ali Musa Mengüç Fenerbahçe’nin eski antrenörü benim antrenörüm. Ali Çıtak hocama da teşekkür ederim, çok güzel katkılarda bulundu bana. Maça 3 ay kala eksikliklere göre bir çalışma uyguluyoruz. Çok teknik bir sporcu değilim ama kuvvetli ve hızlı bir sporcuyum. Ağır sıklette bunların ikisiyle birçok defa derece elde ettim. Maça 1 ay kala eldiven takmaya başlıyoruz. 2 aylık patlayıcı kuvvet, kuvvette devamlılık, çabukluk gibi antrenman metotlarını günde çift idman olacak şekilde yapıyoruz. Sabah antrenman ve ardından yemek, içmek ve uyku sonra bir de akşam antrenmanı yapıyoruz. Sabah genelde yüksek rakımlı dağları tercih ediyoruz.

Sponsor konusunda sıkıntılarımız oldu olmadı değil. Geçen sene çok ciddi bir firmayla sözleşme imzaladık ve sözleşmemiz bitti. Ben kendimi şanslı hissediyorum, ya da Allah verdiğimiz emeğin karşılığını veriyor da diyebiliriz. Son 2 yıldır bu konuda sıkıntı çekmiyorum fakat diğerlerinin sıkıntı yaşamayacağı anlamına gelmiyor. Futbolda alt liglerde futbol oynayan sporcular bile çok yüksek paralar kazanıyor ama bizim kick boks, boks ve dövüş sporlarına olimpik ya da dünya dereceleri yoksa aldıkları paralar gülünç paralar. Beslenme sürecimiz ciddi bir süreç ve maliyeti içeriyor. İş adamlarımız bu konuda bizleri biraz daha destekleyebilirse çok seviniriz.

Yeni başlayacak sporcular acele etmesinler, çalıştıkları hocanın kim olduğunu araştırsınlar. Çünkü herkes eldiven takıyor ve hoca. Benim gözümde herkes hoca değil. Kendilerini ispat etmiş çok ciddi hocalarımız var. Öztürk Akpolat, Selahattin Aydın, Hacı Doğan, Ali Çıtak, Ali Musa Mengüş, Bedri hoca, Selim Dinçoğlu gibi… Bol bol eldiven taksınlar, tecrübe kazansınlar. Antrenman sürecinde takacakları eldiven, ringde tecrübelerini arttıracak. Spor kariyerimden sonrasını hiç düşünmedim açıkçası, çünkü aklımda hep dövüşmek var ve ilk günkü gibi. Bu sorunun cevabını ileride yaşayarak göreceğiz." ifadelerinde bulundu.