SİBEL BAY

Kremlin’deki eski bir görevliye ait olduğu iddia edilen bir Telegram kanalında Pazar akşamı Putin’in odasında kalp krizi geçirdiği ve sağlık kuruluşlarınca yardım almak zorunda kaldığı iddia edildi.

Yurt Dışı Ziyaretlerindeki Kişi Putin’in Dublörü İddiası Kuvvetleniyor

General SVR kanalının açıklamalarına göre Rus Devlet Başkanının yurt dışı ziyaretleri de dahil olmak üzere son dönemdeki tüm gösterilerinin dublörü tarafından gerçekleştirildiği öne sürülüyor. Aynı zamanda doktorların Putin'i, resmi konutunda bulunan özel bir yoğun bakım tesisine götürmeden önce hayata döndürmeleri için mücadele ettikleri de kanal tarafından iddia ediliyor.

Kanalın haberine göre, "Doktorlar daha önce başkanın kalp krizi geçirdiğini tespit ettikten sonra hayata döndürmeyi başardılar. Yardım zamanında sağlandı, kalp çalıştırıldı ve Putin bilincine kavuştu."

Kremlin'den ise bu iddiaya hemen bir yanıt gelmese de yetkililer tarafından daha önce 71 yaşındaki Putin'in sağlık sorunları yaşadığını kesin bir dille yalanlamıştı.

Kalp Krizi Geçirdiği İddia Edilen Putin Öldü mü?

Herhangi bir kanıtı olmadan içeriden bir kaynağının bulunduğunu iddia eden General SVR tarafından Moskova saatiyle 21.05 civarında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in güvenlik görevlilerinin olay yerinde görevde oldukları dile getirildi. Bir süre sonra Putin’in odasından gürültü ve düşme seslerinin geldiğini duyan iki güvenlik görevlisinin ise hemen Putin’in odasına giderek dağılmış eşyaları ve yerdeki Putin’i gördükleri belirtildi.

Kanal, Putin’in evinde, canlandırma için gerekli tıbbi ekipmanın önceden kurulmuş olduğu özel donanımlı bir odaya taşındığını öne sürerek, cumhurbaşkanının durumunun "stabilize edildiğini" ve "sürekli tıbbi gözetim altında" olduğunu ekledi.

Açıklamada şöyle denildi: “Putin'in sağlığının onkoloji ve bir dizi başka hastalık nedeniyle kötüleştiğinden zaten defalarca bahsetmiştik. Bu kalp krizi vakası, ilgili doktorların Putin'in çok hasta olduğu ve sonbaharın sonuna kadar yaşama ihtimalinin düşük olduğu konusunda zaten uyarmış olmasına rağmen, başkanın yakın çevresini ciddi şekilde alarma geçirdi. Son dönemde tüm resmi toplantılar ve etkinlikler başkanın eşi tarafından yürütülüyor. Akşamki olayla ilgili haberin ardından Putin'e yakın birkaç kişi birbirleriyle telefonla temasa geçti ve Başkan'ın önümüzdeki günlerde ölmesi durumunda olası eylemler konusunda Pazartesi günü istişarelerde bulunma konusunda anlaştılar."

Gece Yarısında Telaşlı Bir Biçimde Ortaya Çıkan Konvoy İddiaları Güçlendiriyor

İddiaları güçlendiren bir diğer gelişme ise Pazar akşamı Putin'in konvoyunun akşam geç saatlerde Rusya'nın gücünün merkezi olan Kremlin'e doğru açıklanamayan bir şekilde telaşlı görüntülerin ortaya çıkmasıydı.

Putin Sanılan Kişi Aslında Onun Dublörleri mi?

Kanalın, Viktor Mihayloviç takma adıyla bilinen eski bir Kremlin korgenerali tarafından yönetildiği iddia ediliyor.

Yakın zamanda yayınlanan bir Japon televizyonu raporu, Putin'in yüzünü, yürüyüşünü ve sesini birden fazla kez analiz etmek için yapay zekâyı kullanmış ve onun hareketlerinin kendisine değil, dublörlerine ait olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır.

Ukrayna askeri istihbarat şefi Korgeneral Kyrylo Budanov da aynı iddiayı ortaya atarak gerçek Putin'in Haziran 2022'den bu yana görülmediğini iddia etti.

Vladimir Putin Kimdir?

Eski bir istihbarat görevlisi olan Vladimir Putin, Rusya Devlet Başkanı’dır. Putin, 1999–2000 yılları arasında başbakanlık, 2000–2008 yılları arasında başkanlık, 2008–2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir.

1991'de istifa ederek Saint Petersburg'da siyasi kariyerine başlamadan önce 16 yıl boyunca KGB dış istihbarat görevlisi olarak çalışmıştır.

Başkan olarak ilk görev süresinde, ülke ekonomisi art arda sekiz yıl boyunca büyüdü. Büyüme, Rusya ihracatının çoğunluğunu oluşturan petrol ve gaz fiyatlarındaki beş kat artışın, komünizm sonrası depresyon ve mali krizden kurtulmanın, dış yatırımdaki artışın ve ihtiyatlı ekonomik ve maliye politikalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

1975’te KGB’ye Katıldı

St. Petersburg’da doğan Putin'in annesi bir fabrika işçisiydi. Babası ise 1930'ların başında Sovyet Donanması'nda askerdi. Putin, 12 yaşında sambo ve judo yapmaya başladı ve Marx, Engels ve Lenin hakkında okumaktan keyif aldı. Bu yaşlarda Almancayı öğrendi ve ikinci dili haline getirdi.

1975 yılında Saint Petersburg Devlet Üniversitesi'nde hukuk okuyarak mezun oldu ve KGB'ye katıldı. 1984 yılında Putin, Yuri Andropov Kızıl Bayrak Enstitüsü'nde ileri eğitim almak üzere Moskova'ya gönderildi ve sahte kimlikle çevirmen olarak Doğu Almanya'nın Dresden kentinde görev yaptı.

Putin'in resmi biyografisine göre, 1989'da Sovyet Kültür Merkezi'nin ve Dresden'deki KGB villasının dosyalarını, KGB ve Stasi ajanları da dâhil olmak üzere göstericilerin bunları ele geçirip yok etmesini engellemek için sözde birleşik Almanya'nın resmi yetkililerine sakladı. Fırın patladığı için birçok belgenin Almanya'ya bırakıldığını ancak KGB villasına ait birçok belgenin Moskova'ya gönderildiğini anlattı.

Putin daha sonra 1991 yılında Mihail Gorbaçov'a yapılan darbenin ardından yaşananları kabul etmemesi ve yeni yönetimde istihbaratın bir parçası olmak istememesi nedeniyle KGB'den istifa etti.

Siyasete Gelişi

Haziran 1991'de, uluslararası ilişkilerin ve yabancı yatırımların desteklenmesinden sorumlu olarak Belediye Başkanlığı Dış İlişkiler Komitesi'nin başkanı oldu.

 1994 yılında Saint Petersburg Hükümeti Birinci Başkan Yardımcısı olarak atandı ve Mayıs 1995'te hükümet yanlısı Rusya siyasi partisinin Saint Petersburg şubesini örgütledi ve Haziran 1997'ye kadar partinin lideri olarak görev yaptı.

1997 yılında Başkan Boris Yeltsin, Putin'i Cumhurbaşkanlığı Personeli başkan yardımcılığına atadı ve bu görevi Mayıs 1998'e kadar sürdürdü. Daha sonra Yeltsin, onu Rusya Federasyonu'nun birincil istihbarat ve güvenlik örgütü ve halefi olan Federal Güvenlik Servisi Direktörü olarak atadı.

Ağustos 1999'da Putin üç Başbakan Yardımcısından biri olarak atandı ve daha sonra aynı gün Yeltsin'in istediği gibi başkanlık için aday olmayı kabul etti.

Başkanlık Şartları

31 Aralık 1999'da Yeltsin beklenmedik bir şekilde istifa etti ve Rusya Anayasasına göre Putin Rusya Federasyonu Başkan Vekili oldu. 2000 ve 2004 yılları arasında Putin, Rus oligarklarıyla girdiği güç mücadelesini kazanarak ülkenin yoksul durumunu yeniden inşa etmeye girişti.

2002'deki Moskova tiyatrosu rehine krizi sırasında uluslararası medyada pek çok kişi, özel kuvvetlerin kurtarma operasyonunda 130 rehinenin ölümünün Başkan Putin'in popülaritesine zarar vereceği konusunda uyardı. Rusların yüzde 100'ü onun krizi yönetmesinden memnun olduklarını ifade etti.

Kapıkule'de 30 Milyon Liralık Uyuşturucu Yakalandı Kapıkule'de 30 Milyon Liralık Uyuşturucu Yakalandı

Mart 2004'te Putin ikinci dönem için başkanlığa seçildi ve Aralık 2007'de Birleşik Rusya halk oylarının yüzde 64,24'ünü kazandı. Seçimlerdeki zafer birçok kişi tarafından o zamanki Rus liderliğine ve onun politikalarına verilen güçlü halk desteğinin bir göstergesi olarak görüldü.

Anayasa tarafından üst üste üçüncü kez görev yapması yasaklanan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Medvedev, bir güç değiştirme operasyonuyla halefi seçildi. Putin, siyasi hakimiyetini sürdürerek Rusya'nın başbakanı olarak atandı.

Eylül 2011'de Medvedev, partinin Putin'i başkan adayı olarak göstermesini tavsiye edeceğini duyurdu. Oylamaya hile karıştırdığı suçlamalarına rağmen Putin 2012 Rusya başkanlık seçimlerini kazandı.

Rusya, 2014 yılında Ukrayna topraklarına çok sayıda askeri saldırı düzenledi. Uluslararası toplumun pek çok üyesi, Putin'in Kırım'ı ilhakının tamamen yeni bir tür Rus dış politikası başlattığını, Kırım'ın ilhakının, dış politikasının "devlet güdümlü dış politikadan" yeniden yaratmaya yönelik saldırgan bir duruşa doğru kaydığı anlamına geldiğini varsayıyordu.

Dördüncü başkanlık yarışı 2018'de Putin'in oyların yüzde 76'sından fazlasını kazanmasıyla başladı ve 2020'de başkanlığının ardından siyasi gücünü artırabilecek önemli anayasa değişiklikleri önerdi.

Editör: Sibel BAY