Öncelikle, reklamların temel amacı, ürün veya hizmetlere olan ilgiyi artırmak ve tüketicileri satın almaya yönlendirmektir. Reklamların etkisi, tüketicinin psikolojik yapısıyla yakından ilişkilidir. Eğer bir reklam amacına ulaşır ve hedef kitlesinde bir etki uyandırırsa bu aynı zamanda tüketim alışkanlıklarının da dizayn edilmesi anlamına gelir. Bunu yapabilmek için de hedef kitleyi oluşturan bireylerin psikolojilerinin, taleplerinin doğru tespit edilmesi gerekmektedir.
İhtiyaçları Reklamlar mı Belirliyor?
Reklamların bir diğer önemli etkisi, tüketicilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini şekillendirme üzerinedir. Reklamlar, yeni ürünler ve hizmetler hakkında bilgi verirken, aynı zamanda tüketicilerin daha önce farkında olmadığı ihtiyaçları olduğunu da düşündürebilir. Örneğin, bir akıllı telefon reklamında, son model bir telefonun sunduğu tüm özellikler vurgulanarak, tüketicide mevcut telefonunun yetersiz olduğu hissi uyandırılmaya çalışılabilir. Söz konusu yeni özelliğin ne kadar gerekli olup olmadığı ise sorgulanmadan bu yanılgıya düşülebilir.
Gerçek Dışı Vaatlere Dikkat!
Bazı reklamlar, gerçek dışı beklentiler doğurarak tüketicileri yanıltarak hayal kırıklığına sebep olabilir. Ayrıca, reklamların yoğunluğu ve tekrarı, tüketicilerde tükenmişlik ve kaygıya de sebep olabilir. Elbette reklamların tüketim davranışları, yaşam biçimleri ve kültür üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkileri ciltlerce kitaba sığmayacak kadar çok ve karmaşıktır. Ancak basite indirgeyerek şunu söylemek mümkündür:
Reklamlar, tüketim tercihlerimiz üzerinde oldukça güçlü bir etkiye sahiptir. Bu yüzden tüketicilerin bilinçli olmaları ve reklamlardaki mesajları eleştirel bir gözle değerlendirmeleri önemlidir.